Palestijnen op weg naar zetel bij UNESCO

De Palestijnen, die vorige maand gevraagd hebben als volwaardige lidstaat toegelaten te worden tot de Verenigde Naties, hebben gisteren een belangrijke stap gezet naar het lidmaatschap van een dochterorganisatie van de VN. De Amerikaanse regering had deze nieuwe stap sterk ontraden.

In het bestuur van UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, stemden gisteren 40 van de 58 landen voor toelating van de Palestijnen. Nu moet over de kwestie nog gestemd worden in de Algemene Conferentie van de UNESCO, die eind deze maand begint in Parijs en waarin alle 193 lidstaten vertegenwoordigd zijn. De Palestijnen zullen daar naar verwachting de vereiste tweederde meerderheid krijgen.

Als de Palestijnen inderdaad tot UNESCO worden toegelaten, dreigt de organisatie haar financiële bijdrage van de Verenigde Staten te verspelen. In Washington is een wet van kracht die de regering dwingt betaling van contributie te staken aan „de Verenigde Naties of onderdelen daarvan als die als volwaardig lidstaat toelaten een organisatie of groep die niet de internationaal erkende kernmerken van een staat heeft”. De Amerikaanse bijdrage maakt nu 22 procent van de begroting van UNESCO uit.

Vier landen in het UNESCO-bestuur stemden tegen, behalve de VS ook Duitsland, Letland en Roemenië. De landen van de Europese Unie in het bestuur waren verdeeld: België, Denemarken, Slowakije, Frankrijk, Griekenland, Italië en Polen onthielden zich van stemming – net als Spanje, dat eerder op de dag nog gezegd had voor te zullen stemmen.

In Washington waarschuwde de Republikeinse voorzitter van de commissie voor buitenlandse hulp van het Huis van Afgevaardigden UNESCO om niet door te gaan met de Palestijnse toelating. De leider van de Democraten in de commissie sloot zich daarbij aan. (Reuters, AFP, AP)