OV-chipkaart ‘beter beveiligd’ door nieuwe chip

OV-chipkaartpoortjes op het station in Leiden. Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold

Nieuwe OV-chipkaarten zijn sinds twee maanden uitgerust met een nieuwe chip die moeilijker te kraken zou zijn. Trans Link Systems (TLS), de leverancier van de kaart, heeft de nieuwe versie van de pas in augustus in stilte in gebruik genomen. Dat schrijft NU.nl vanmiddag.

De vorige chip die gebruikt werd op de kaart was eenvoudig te kraken. De nieuwe chip waarmee de kaart is uitgerust, zou met software zijn uitgerust die inbraak onmogelijk maakt. Frauderen en zwartrijden wordt zo een stuk moeilijker.

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter schrijft op NU.nl:

Op de nieuwe chip, de Infineon SLE-66, kan software worden geïnstalleerd. TLS heeft de chip voorzien van programmatuur die inbraakpogingen blokkeert. Hierdoor is het niet meer mogelijk de toegangsssleutel van de chip te achterhalen, en kan met de publiek beschikbare software niet meer met de kaart worden gerommeld.

TLS heeft de nieuwe chip uitvoerig getest, onder meer met experts van de Radboud Universiteit. Ook door nu.nl geraadpleegde it-specialisten hebben de nieuwe kaart niet kunnen kraken. “Erg bemoedigend”, reageert een woordvoerder van TLS tegenover persbureau Novum.

De nieuwe OV-chipkaart wordt al twee maanden geleverd naast de oude chipkaarten. De oude kaarten worden nog verkocht tot de voorraad op is, naar verwachting voor het einde van het jaar. De oude chip wordt nu vooral gebruikt voor kaarten op naam, omdat fraude daar sneller tot een persoon te herleiden is. De nieuwe chip wordt vooral bij anonieme kaarten gebruikt.