Ook Wijffels bemiddelt bij FNV

Herman Wijffels wordt de tweede verkenner bij FNV. Foto NRC / Roel Rozenburg

Naast PvdA-senator Han Noten gaat ook CDA’er Herman Wijffels aan de slag als verkenner in het FNV-conflict. De twee moeten gaan onderzoeken hoe de verhoudingen tussen de aangesloten bonden kunnen worden hersteld. Dinsdag werd al bekend dat Noten was aangesteld.

Vorige maand stemde het FNV in met het pensioenakkoord. De prijs die de vakcentrale ervoor moest betalen was hoog. Bondgenoten en Abvakabo, de twee grootste bonden, stemden tegen het akkoord, waardoor de verhoudingen ernstig verstoord raakten. De twee bonden zegden het vertrouwen in FNV-voorzitter Agnes Jongerius op, omdat zij zich niet meer door haar vertegenwoordigd voelen.

Bondgenoten en Abvakabo eisten een informateur of een verkenner die de problemen binnen de vakcentrale in kaart brengt. Pas daarna zou een ‘commissie van goede diensten’ aan de slag kunnen om de vertrouwenscrisis binnen de vakcentrale op te lossen.