Obama dringt aan: geen spelletjes, banenplan snel accepteren

Barack Obama beantwoordt vragen tijdens de persconferentie vanmiddag. Foto AFP / Saul Loeb

Geen tijd voor de gebruikelijke patstelling, Barack Obama wil dat zijn banenplan ter waarde van ruim 320 miljard euro snel wordt aangenomen. “Dit is geen spelletje”, zei de Amerikaanse president zojuist in het Witte Huis.

Vanavond stemt het Congres over het banenplan, waarna volgende week de Senaat er ook mee akkoord moet gaan. Elke senator die tegen stemt, moet volgens Obama uitleggen waarom ze iets tegenhouden dat de economie de broodnodige impuls zou geven.

Volgens de president staat de impact die zijn plan heeft los van de situatie in Europa. Reuters meldt dat Obama zijn plan eurocrisis-proof acht en hoe dan ook de pijn in eigen land zal verzachten.

Maar de Republikeinen zien een door Democraten voorgestelde manier om het plan te bekostigen, niet zitten. Amerikaanse miljonairs zouden meer inkomstenbelasting moeten gaan betalen, en dat stuit op weerstand.

Republikeins leider John Boehner vindt dat Obama hiermee al teveel bezig is met campagnevoeren voor de verkiezingen van volgend jaar. Hij zei dat de president zich beter kan focussen op hoe hij samen met de Republikeinen de economie uit het slop kan trekken.

    • Jules Seegers