Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Nederlanders eten te weinig fruit en vezels

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat mensen de aanbevolen twee stuks fruit per dag niet halen.

De Nederlandse bevolking eet nog altijd veel te weinig fruit, groente, vis en vezels. Dat constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze adviesorganisatie voor de overheid hield een Voedsel Consumptie Peiling onder bijna 4.000 Nederlanders en onderzocht hun eetgedrag tussen 2007 en 2010.

Dertien jaar geleden werd de peiling, onder mensen van 7 tot 69 jaar, ook uitgevoerd. Het blijkt dat Nederlanders het afgelopen decennium niet gezonder zijn gaan eten.

Zo consumeren volwassenen gemiddeld 100 tot 120 gram groenten per dag, terwijl dat 200 gram zou moeten zijn. Ook kinderen eten slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid groente. Om gezond te blijven, is het raadzaam twee keer per week vis te eten, maar dat krijgt slechts 10 procent van de kinderen en circa eenderde van de senioren. Hoe ouder, hoe meer vis en groente mensen eten. De consumptie van vezels, vooral te vinden in volkorenbrood, is ongeveer tweederde van wat het zou moeten zijn. Ook de geadviseerde twee stuks fruit per dag halen mensen niet. Kinderen eten minder dan een stuk fruit per dag, volwassenen nog geen anderhalf. Het aantal vegetariërs in Nederland is nog altijd laag. Gemiddeld eten mensen eens in de tien dagen geen vlees.

Hoewel pasta oprukt, eten mensen nog veel aardappels – ruim de helft van alle dagen. Twee dagen per week is het pasta en rijst. Het RIVM onderzocht niet waarom mensen de aanbevelingen voor gezond eten niet opvolgen. (NRC)