NAVO wees op gebrek rekruten Kunduz

De NAVO heeft Nederland een half jaar geleden gewaarschuwd dat er voor de Nederlandse politietrainers in Kunduz nauwelijks Afghaanse rekruten zullen zijn om op te leiden. Dat blijkt uit een memo van de Nederlandse ambassadeur in Afghanistan dat deze week openbaar is gemaakt. Om te voorkomen dat de Nederlanders Afghaans personeel opleiden dat militair wordt ingezet, mogen politietrainers van het kabinet alleen civiele agenten scholen die in de provincie Kunduz werken. Door deze beperkingen zijn er onvoldoende agenten om op te leiden. Het kabinet erkende gisteren dat er niet genoeg werk is voor de twintig marechaussees die in Kunduz een basiscursus aan nieuwe agenten moeten geven. Slechts twee van de twintig marechaussees die nieuwe rekruten les moeten geven, staan nu voor de klas. De betrokken ministers sturen daarom minder marechaussees naar Afghanistan.

Defensie zegt in een reactie dat de inschattingen voor de politietrainers zijn gedaan op basis van cijfers van de Afghaanse overheid. „Er zijn nu andere inschattingen”, zegt een woordvoerder, die er op wijst dat Nederland kijkt of politietrainers anders ingezet kunnen worden. Trainen buiten Kunduz, zoals de NAVO Nederland verzocht, is geen optie volgens Defensie.

    • Emilie van Outeren