NAVO wees Nederland op gebrek werkgelegenheid trainers Kunduz

Afghaanse Nationale Politie in training voor een patrouille nabij Kunduz. Foto AP / Anja Niedringhaus

De NAVO waarschuwde Nederland er een half jaar geleden voor dat voor de Nederlandse politietrainers in Kunduz nauwelijks rekruten zijn om op te leiden. NRC Handelsblad heeft een memo in handen van de Nederlandse ambassadeur in Afghanistan waaruit dit blijkt.

Door de beperkingen die het kabinet de missie oplegde zijn er onvoldoende agenten om op te leiden. Het kabinet erkende gisteren dat er niet genoeg werk is voor de twintig marechaussees. Van hen staan er slechts twee voor de klas om nieuwe rekruten les te geven. De betrokken ministers sturen daarom minder marechaussees naar Afghanistan.

Defensie zegt in een reactie dat de inschattingen voor de politietrainers zijn gedaan op basis van cijfers van de Afghaanse overheid. “Er zijn nu andere inschattingen”, zegt een woordvoerder, die er op wijst dat Nederland kijkt of politietrainers anders ingezet kunnen worden. Trainen buiten Kunduz, zoals de NAVO Nederland verzocht, is geen optie volgens Defensie.