NAVO-topman eist succes op van operatie in Libië

Secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO heeft de militaire operatie van het bondgenootschap in Libië „een groot succes” genoemd. De NAVO-chef zei dat gisteren, op de eerste dag van een tweedaagse bijeenkomst van de ministers van Defensie van de NAVO-landen. Maandag nog sprak het bondgenootschap zijn zorg uit over de duizenden luchtdoelraketten die uit Libische arsenalen zijn verdwenen.

De NAVO heeft sinds eind maart meer dan 9.300 luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Libië. Hoewel het regime van kolonel Gaddafi is gevallen, gaat de operatie voorlopig nog door. Daarbij gaat het er niet om Gaddafi zelf nog uit te schakelen, benadrukte Rasmussen, „want het doel van de operatie is alleen de bescherming van burgers”.

Operatie ‘Unified Protector’ gaat door tot de laatste verzetshaarden van Gaddafi-getrouwen onschadelijk zijn gemaakt en tot de nieuwe Libische autoriteiten vragen om de beëindiging, zei de Franse minister van Defensie Longuet vandaag. De operatie bestaat ook uit controle op naleving van een vliegverbod en een wapenembargo.

De Amerikaanse minister van Defensie Panetta, die voor het eerst in deze rol een NAVO-vergadering bijwoonde, noemde het Libische optreden van het bondgenootschap „opmerkelijk” en „een nieuw hoofdstuk voor de NAVO”. „Meer dan in het verleden waren de taken verdeeld”, zei hij, doelend op het feit dat de Fransen en Britten het voortouw hadden genomen en de Amerikanen geen dominante rol speelden.

Wel wees Panetta erop dat de operatie enkele lacunes aan het licht heeft gebracht in de beschikbare militaire middelen van de bondgenoten, waardoor de Amerikanen meer moesten doen dan aanvankelijk de bedoeling was. De andere lidstaten bleken met name hulp nodig te hebben bij het verzamelen van inlichtingen, het inzetten van onbemande vliegtuigjes en tankvliegtuigen, en ook raakten ze al snel door hun munitie heen.

Panetta en Rasmussen spoorden de lidstaten beiden aan om hun defensie-uitgaven beter op elkaar af te stemmen, zodat er minder overlap is en ook minder tekorten in materieel ontstaan. Panetta waarschuwde voor „uitholling” van de alliantie. (AP)