Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

NAVO: luchtaanvallen Libië gaan onverminderd door

Families ontvluchten Sirte vanwege de gevechten. Sommige moeten hun wagens uitpakken bij checkpoints opgeworpen door revolutiestrijders. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

Na zeven maanden van bombardementen in Libië is het einde wat betreft de NAVO nog niet in zicht. Ondertussen tekenen zich in delen van het land humanitaire noodsituaties af.

De Franse minister van Defensie Gerard Lonquet zei vandaag dat de luchtaanvallen van de NAVO aanhouden. Hij beweert dat ze niet zullen stoppen totdat alle verzet is gebroken. Hoewel de revolutiestrijdkrachten in grote delen van Libië de macht hebben, zijn Sirte, Bani Walid en delen van het zuiden nog in handen van Gaddafi-gezinden.

In Sirte, de geboorteplaats van de verdreven leider, heeft het Internationale Rode Kruis babymelk, luiers en andere hulpgoederen kunnen afleveren. Twee vrachtwagens doorkruisten de frontlinie en bereikten een deel van de overgebleven bevolking van de stad.

Volgens het Rode Kruis zijn er nu drie succesvolle leveringen van humanitaire goederen gedaan. AP meldt dat het plaatselijke ziekenhuis een groot tekort heeft aan zuurstoftanks, maar dat kon niet bereikt worden vanwege de gevechten. Een moskee aan de rand van de stad zou zijn ingericht als veldhospitaal.