muziek

Saariaho

Het Saariaho Festival van 6 t/m 8 oktober laat muziek horen van de Finse componiste. Het Residentie Orkest, musici van de NJO Summer Academy en het Koninklijk Conservatorium voeren haar muziek, geïnspireerd door de Scandinavische natuur met verschijnselen zoals het spectaculaire noorderlicht en kristallen, poëzie en oude mythologie op allerlei locaties in Den Haag uit. De componiste zelf is ook aanwezig en geeft masterclasses en workshops. De slotdag van het festival op zaterdag 8 oktober valt samen met de 21ste editie van ‘Dag in de Branding’, het Haagse festival voor Nieuwe Muziek.

Inl. www.saariahofestival.nl

Christian Gerhaher

De Duitse bariton Christian Gerhaher zingt 10 oktober 20u15 in het Concertgebouw Orpheus, een symfonisch gedicht van Liszt, liederen uit Mahlers Des Knaben Wunderhorn en de Vijfde symfonie in Es, op. 82 van Sibelius. ‘Er zijn weinigen die de emotie van Mahlers liederen uit Des Knaben Wunderhorn zo overtuigend over weten te brengen’, schreef de Weense Standard na een concert in de Musikverein.

Inl. www.concertgebouw.nl

Begeerte

Zondagmiddag 9 oktober 14u geven schrijver Bert Natter en klavecinist Menno van Delft in het Amsterdamse Compagnietheater een concert rondom het romandebuut Begeerte heeft ons aangeraakt. Natter draagt passages voor uit zijn boek, klavecinist Van Delft speelt werken uit de Barok die in het verhaal voorkomen. Op het programma staan Couperin, Rameau, Storace, Froberger en Sweelinck. Het toneelstuk is nog t/m 15 oktober t zien.

Inl. www.compagnietheater.nl

Zondagmiddagsalons

De aftrap van The Kitchen, een nieuwe reeks zondagmiddagsalons, is 9 oktober, om 15u30 in LUX, Nijmegen. Bij dit concert krijgt het publiek een kijkje in de keuken van de componist. Een al door de wol geverfde en een jongere componist componeren ter plekke. In samenwerking met een aantal musici die zowel thuis zijn in de gecomponeerde als de geïmproviseerde muziek, worden de kersverse noten gespeeld en kritisch tegen het licht gehouden.

Inl. www.hetmuziekenhuis.nl

Tim Knol en Anne Soldaat

Tim Knols kleine breekbare liedje Music in my Room, over een jongetje met de ziekte van Duchenne, vormt de aanleiding voor een benefietconcert waarvan de opbrengst bestemd is voor Duchenne spierdystrofieonderzoek. Begeleid door gitarist/zanger Anne Soldaat zingt Knol zijn aanstekelijke folkrockliedjes, waarin invloeden uit de jaren zestig en zeventig te bespeuren zijn.

10 okt, Lak Theater, Universiteit Leiden, 20u30. Inl. www.laktheater.nl en www.duchenne.nl

Monty Alexander

Het spel van de Jamaicaanse jazzpianist Monty Alexander balanceert tussen jazz, soul en typisch Caraïbische stijlen als calypso en reggae. De in Kingston geboren pianist bewerkte op zijn laatste cd Concrete Jungle (2006) onder meer muziek van Bob Marley tot jazz.

9 okt, 20u30 Bimhuis, Amsterdam