Mourinho: 2 duels voor prikken in oog Vilanova

Real-coach José Mourinho is voor zijn rol in een opstootje tijdens de Spaanse Supercupwedstrijd tegen FC Barcelona voor twee wedstrijden geschorst. De Portugese trainer prikte op 17 augustus met zijn vinger in het oog van Tito Vilanova, de assistent-trainer van FC Barcelona.

Mourinho heeft er net een schorsing opzitten wegens wangedrag afgelopen voorjaar in de halve finale van de Champions League, ook tegen de Catalaanse aartsrivaal. De nieuwe schorsing door de Spaanse voetbalbond geldt niet voor duels in de competitie, beker of Champions League, maar slechts voor een toekomstige deelname van Real aan de Supercup: het duel bij de opening van het seizoen tussen de landskampioen en de bekerwinnaar.

Miljonair Mourinho kreeg ook een boete van 600 euro. Real moet daar 180 euro bovenop betalen. Vilanova is voor een duel geschorst. De assistent van Barcelona was de eerste die duwde. Hij kreeg net als Mourinho een boete van 600 euro. FC Barcelona werd bestraft met 90 euro.

Het opstootje tussen Mourinho en Vilanova ontstond na een hectische slotfase van de klassieker Barcelona-Real (3-2) waarin Real-verdediger Marcelo rood kreeg voor een keiharde tackle op Cesc Fabregás.

Mourinho is de afgelopen jaren vaker door wangedrag in opspraak geraakt. Zo kreeg hij vorig seizoen door de Europese voetbalbond UEFA een schorsing van drie wedstrijden opgelegd wegens kritiek op de leiding na de heenwedstrijd in de halve finales van de Champions League tegen Barcelona (0-2). Mourinho stelde toen dat de tegenstander hulp had gekregen van de scheidsrechter.

Eerder dat seizoen ging Mourinho in een groepsduel in de Champions League tegen Ajax in Amsterdam zijn boekje te buiten. Hij kreeg een wedstrijd schorsing omdat hij Xabi Alonso en Sergio Ramos de opdracht zou hebben gegeven een gele kaart te ‘pakken’. Daardoor werden de spelers geschorst voor een volgende wedstrijd die ‘sportief’ niet meer toe deed en konden ze ‘zonder kaarten op zak’ aan het vervolg van de Champions League meedoen.

In het Spaanse bekertoernooi stuurde de scheidsrechter de Portugese trainer vorig jaar weg tijdens een duel met Murcia wegens beledigingen. Mourinho kreeg toen twee wedstrijden schorsing voor het roepen van de tekst „vete a la mierda”, wat zoiets betekent als „zak in de stront”.