Mondiale lof bij afscheid Steve 'The iMan' Jobs

Visionair, inspiratiebron, pionier, groots vernieuwer, mentor, held. Vriend en vijand komen woorden tekort in hun reacties op het overlijden van Apple-topman Steve Jobs.

Steve Streza of San Francisco holds an iPad with a picture of Steve Jobs displayed, outside an Apple Store in San Francisco, Wednesday, Oct. 5, 2011. Jobs, the Apple founder and former CEO who invented and masterfully marketed ever-sleeker gadgets that transformed everyday technology, from the personal computer to the iPod and iPhone, died Wednesday. He was 56. Apple announced his death without giving a specific cause. He died peacefully, according to a statement from family members who said they were present. (AP Photo/Darryl Bush)
Steve Streza of San Francisco holds an iPad with a picture of Steve Jobs displayed, outside an Apple Store in San Francisco, Wednesday, Oct. 5, 2011. Jobs, the Apple founder and former CEO who invented and masterfully marketed ever-sleeker gadgets that transformed everyday technology, from the personal computer to the iPod and iPhone, died Wednesday. He was 56. Apple announced his death without giving a specific cause. He died peacefully, according to a statement from family members who said they were present. (AP Photo/Darryl Bush) AP

Het overlijden van Apple-topman Steve Jobs, gisteren in Californië, heeft wereldwijd een stroom aan reacties los gemaakt. Apple-fans, concurrenten, bewonderaars en zelfs politici geven blijk van hun bewondering voor ‘The iMan’ Jobs. Een overzicht:

Barack Obama, president van de Verenigde Staten:

„Steve behoorde tot de grootste Amerikaanse vernieuwers: moedig genoeg om anders te denken, brutaal genoeg om te geloven dat hij de wereld kon veranderen en voldoende getalenteerd om dat ook daadwerkelijk te doen. Het feit dat hij vanuit zijn garage een van de meest toonaangevende bedrijven ter wereld opbouwde, illustreert zijn talent. De wereld heeft een visionair verloren.”

Bill Gates, topman van Apple-concurrent Microsoft:

„Ik ben diep bedroefd door het overlijden van Steve Jobs. Het komt zelden voor dat er iemand opstaat die zoveel mensen inspireert als Steve deed. Ik behoor tot de gelukkigen die de eer hadden met hem te mogen werken. We zijn bijna dertig jaar collega's, concurrenten en vrienden geweest. De resultaten van zijn werk zullen voelbaar zijn tot in vele generaties na hem.”

Gee-Sung Choi, topman van Samsung, dat met Apple verwikkeld is in een juridische strijd over patenten voor smartphones:

„Zijn inspirerende gedachtegoed zal voortleven in de talloze revolutionaire veranderingen in de informatie-technologie-industrie. De wereld heeft een groot ondernemer verloren.”

Stephen Elop, topman van het Finse telefoniebedrijf Nokia:

„Steve was een visionair. De manier waarop hij eenvoud met elegantie wist te combineren zorgt voor een nalatenschap dat zijn stempel tot in lengte van jaren zal blijven drukken. Vandaag gaan de gedachten bij Nokia uit naar de familie en vrienden van Steve Jobs.”

Tine Hoeksma via de Nederlandse website condoleanceregister.nl:„Al 25 jaar een trouw aanhanger van de computers van Apple. Steve Jobs is altijd gebleven wie hij is: de topman van een groot bedrijf maar ondertussen nog steeds die kwajongen. Grootte waardering hiervoor. Helaas is hij te vroeg gestorven, Steve Job rust zacht, you are my hero.”

Sergey Brin, mede-oprichter van Google op sociaal netwerk Google+:

„Op de momenten dat Larry (Page, mede-oprichter van Google)red.) en ik op zoek waren naar een inspiratiebron op het gebied van visie en leiderschap, hoefden we nooit lang te zoeken: met Cupertino (waarop Apple's campus gevestigd is, red) lag de uitkomst dichtbij. Steve's streven naar perfectie wordt gevoeld door iedereen die eens een product van Apple in zijn handen had.”

Howard Stringer, topman van het Japanse elektronicaconcern Sony:

„De digitale generatie heeft haar gids verloren. Steves creativiteit en zijn vermogen te innoveren zullen de toekomstige generaties dromers en denkers blijven inspireren.”

Michael Bloomberg, burgemeester van New York:

„Onze stad heeft altijd met veel bewondering en respect gekeken naar creatieve geesten. Vandaag staan we stil bij het overlijden van Steve Jobs en vergezellen we de rest van de wereld bij het herdenken van een groots man. Onze gedachten zijn bij zijn echtgenote Laurence en de rest van Steve's familie.”

Mark Zuckerberg, oprichter Facebook:

„Steve, bedankt dat je een mentor en een vriend wilde zijn. Je hebt bewezen dat je de wereld kan veranderen met dat wat je creëerde.”

Evert Muli via condoleanceregister.nl:„Een genie met een onuitputtelijk energie is heengegaan. We zullen nooit vergeten wat je betekent hebt voor Apple en de gehele computerindustrie. Moge God je bestaan in deze moeilijke tijd. Rust in vrede.”

Bert Nordberg, topman van Sony Ericsson:

„Ik heb altijd de grootste bewondering gehad voor Steve Jobs. Hij wist wat de consument wilde en had een onmiskenbaar oog voor details. Een pionier op het gebied van consumentenelectronica is heen gegaan.”

Bob Iger, topman van Disney:„Steve Jobs was een vriend en adviseur. Zijn nalatenschap strekt zich verder uit dan enkel de producten die hij op de markt bracht. Ook in Disney leeft het werk van Steve Jobsvoort via het door hem opgerichte Pixar. Steve Jobs veranderde niet alleen mensenlevens maar beïnvloede ook complete culturen. Hij zal gemist worden.”