Mag je drinken terwijl je rijdt?

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) kondigde gisteren de invoering aan van een alcoholslot. Automobilisten die worden betrapt met 1,3 promille of meer alcohol in hun bloed, krijgen het apparaat in hun auto. Ze moeten erin blazen voor en – om fraude te voorkomen– tijdens de rit. Zo moet het aantal verkeersongelukken worden teruggedrongen. Maar hoe zit dat eigenlijk met drinken achter het stuur. Mag je een biertje drinken terwijl je rijdt?

Vraag je dat aan een woordvoerder van de politie – in dit geval Niels Nijman van de politie Amsterdam-Amstelland – dan benadrukt die eerst dat alcohol en verkeer geen goede combinatie is. „Wij raden aan nuchter te blijven. Dat is het beste.”

Natuurlijk, bij veel verkeersongelukken is tenslotte alcohol in het spel (15 procent) . Maar wat zegt de wet? Dat het mag. Of in jargon: „Het is bij wet niet verboden om te drinken achter het stuur. Zolang je maar niet boven het toegestane alcoholpromillage uitkomt.”

Voor gevorderde bestuurders, die hun rijbewijs vijf jaar of langer hebben, geldt een limiet van 0,5 promille. Dat staat gelijk aan zo’n twee standaardglazen alcohol. Een standaardglas bevat ongeveer 10 gram pure alcohol. Een glas bier dus (250 cc) of een glas wijn (100 cc).

Voor een beginnende rijder geldt een limiet van 0,2 promille, één standaardglas alcohol. Niels Nijman: „Omdat bij die groep nog steeds de meeste ongevallen voorkomen.”

Bier drinken achter het stuur kan dus, net als een blikje Spa, maar beide raadt de politie af. Drinken is namelijk een vorm van afleiding, zegt Nijman. „Net zoals je make-up bijwerken achter het stuur afleiding is. Die handelingen zijn op zich niet strafbaar, maar als je gaat slingeren, dan heet dat gevaarlijk rijgedrag.” En gevaarlijk rijgedrag is wel strafbaar. De enige vorm van afleiding achter het stuur die in de wet is opgenomen, is de mobiele telefoon. Heb je er een in je handen terwijl je rijdt, dan ben je strafbaar.

Goed, thuis drinken is dus beter. Maar hoe lang duurt het dan tot je weer nuchter bent? Volgens Eva Ehrlich van de Alcohol en Drugs Infolijn duurt de afbraak van een standaardglas één tot anderhalf uur. „In theorie zou je dus iedere anderhalf uur een drankje kunnen nemen zonder boven de limiet uit te komen.”

Lineke Nieber

    • Lineke Nieber