Kortkolom wetenschap

Menselijke stamcel nu toch uit embryo

Rotterdam. Het is nu toch gelukt om pluripotente menselijke stamcellen te maken. De Zuid-Koreaan Woo Suk Hwang zei dat in 2004 ook al te hebben gedaan, maar hij bleek te hebben gefraudeerd. Wel hebben de stamcellen waarover Amerikaanse onderzoeker vandaag in Nature publiceren drie sets chromosomen, in plaats van de gebruikelijke twee. De Amerikanen gingen uit van een rijpe menselijke eicel. Traditioneel worden daaruit de van de moeder afkomstige chromosomen verwijderd en wordt er een celkern van een volwassen cel in gezet. Zo is schaap Dolly gekloond. Bij mensen lukte dat niet, behalve toen de onderzoekers de moederchromosomen lieten zitten. De stamcellen die zo ontstonden, groeiden uit tot blastocysten, jonge embryo’s. Maar deze triploïde embryo’s zijn niet levensvatbaar, dus mensen klonen kan niet op deze manier. Onduidelijk is of deze cellen bruikbaar zijn voor weefselherstel. (NRC)

GM-koolzaad ontsnapt massaal

Rotterdam. Genetisch gemodificeerd koolzaad rukt op als onkruid in de Amerikaanse staat North Dakota. Maar liefst tachtig procent van alle koolzaadplanten langs de weg blijkt genetisch gemodificeerd, bijna net zoveel als in het veld, waar meer dan 90 procent van het koolzaad transgeen is. Dat concluderen Amerikaanse biologen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS One. De biologen constateerden dat het bermkoolzaad ruim een maand eerder bloeide dan de commercieel ingezaaide gewassen, een aanwijzing dat het ontsproot uit zaad dat al in de bodem zat, en niet uit zaad dat geknoeid was bij het zaaien. De onderzoekers schrijven dat het zorgelijk is dat hun rapport het eerste is dat de verspreiding van transgeen koolzaad in kaart brengt, meer dan tien jaar nadat het gewas voor het eerst in de VS werd toegelaten. (NRC)

Hersenscans verraden pedofiele gevoelens

Rotterdam. Met behulp van hersenscans (fMRI) is met gemiddeld 95 procent betrouwbaarheid vast te stellen of iemand pedofiel is, schrijven Duitse en Deense seksuologen en neurologen in Archives of General Psychiatry (3 oktober online). Ze scanden de hersenen van 24 mannen die door twee seksuologieafdelingen op basis van interviews als pedofiel waren gediagnosticeerd en de hersenen van een controlegroep van 18 heteroseksuele en 14 homoseksuele mannelijke vrijwilligers (die op volwassenen vallen). De mannen kregen plaatjes van naakte volwassenen en kinderen te zien terwijl hun hersenactiviteit gemeten werd. (NRC)