Kortkolom media

De Volkskrant schrapte pagina over prins Claus

Rotterdam. De Volkskrant heeft op de vrijdagavond voor publicatie een groot artikel over het koningshuis geschrapt uit de krant van zaterdag 24 september. Het stuk zou nieuws bevatten uit het nieuwe boek van historicus Dorine Hermans, Wie ben ik dat ik dit doen mag, over zes troonwisselingen in tweehonderd jaar. Hermans schrijft daarin over een huwelijkscrisis tussen koningin Beatrix en prins Claus. De troonsaanvaarding van Beatrix zou grote druk hebben gezet op het huwelijk van Beatrix en Claus, vertelt Huub van ’t Hek, oud-hoofdredacteur van Scouting Magazine en vertrouweling van Claus, in het boek. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) distantieerde zich fel van het boek. De nalatenschap van Claus zou zijn „verminkt”. Hoofdredacteur Remarque van de Volkskrant noemt het schrappen van de pagina over Claus een gewone journalistieke afweging. „De bewering was gebaseerd op slechts één bron.” Hij ontkent dat hij is gezwicht voor druk van de RVD. „Wij laten ons nooit intimideren door de RVD.” (NRC)

Nielsen: adverteerders besteedden minder

Amsterdam. Door de economische crisis zijn de internationale mediabestedingen in het tweede kwartaal van 2011 gedaald, meldt onderzoeksbureau Nielsen. In 16 van de 36 onderzochte landen daalden de advertentie-inkomsten van media. Het is de eerste afname sinds het derde kwartaal van 2009. Er werd vooral minder geadverteerd voor consumptiegoederen in de VS en Europa. (Novum)

Coen Brothers maken televisiedebuut op Fox

Rotterdam. Filmmakers Joel en Ethan Coen maken een komedie voor de Amerikaanse tv-zender Fox. HarveKarbo, zoals de een uur durende tv-film gaat heten, gaat over een chagrijnige privédetective in LA die te maken krijgt met onsmakelijke praktijken van de Hollywood-elite. De broers Coen zijn bekend van de speelfilms Fargo, O Brother Where Art Thou en Burn After Reading. (Novum)