Kortkolom economie

Inflatie in Nederland stijgt door kledingprijs

Amsterdam. De Nederlandse inflatie is in september gestegen naar 2,7 procent, vooral door de prijsstijging van kleding, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van vandaag. In augustus was de inflatie nog 2,6 procent. Vorige maand was kleding 3,2 procent duurder dan een jaar eerder. De prijs van benzine had ook een verhogend effect op de inflatie. De prijsontwikkeling van telefoon- en internetdiensten drukte de inflatie, omdat een forse stijging in september vorig jaar is uitgewerkt. De inflatie loopt vrijwel gelijk met de inflatie in de rest van de eurozone. (Novum)

Delta Lloyd securitiseert hypotheekportefeuille

Delta Lloyd securitiseert hypotheekportefeuille

Amsterdam. Delta Lloyd Groep heeft een portefeuille met 775 miljoen euro aan Nederlandse hypotheekleningen omgezet in obligaties. Dat heeft de bank en verzekeraar vandaag gemeld. Het opknippen en weer doorverkopen van hypotheken in obligatievorm (securitiseren) is een voorzorgsmaatregel om de liquiditeit te vergroten. Anders dan hypotheken kunnen obligaties worden gebruikt als onderpand voor leningen van bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank. Het is de tweede securitisatie in 2011 en de twaalfde onder het zogenaamde Arena-programma van het in Amsterdam gevestigde bedrijf. (Novum)

Bezwaren tegen plan voor beurzenfusie

Rotterdam. Deutsche Börse en NYSE Euronext hebben een brief ontvangen van de Europese Commissie met bezwaren tegen de voorgenomen fusie van de twee beursbedrijven. Dat hebben de bedrijven vandaag bekendgemaakt. De statement of objections is volgens de beursbedrijven een normale stap in de tweede fase van een fusieproces. Op welke punten de Europese Commissie bezwaar heeft tegen de voorgenomen fusie is niet bekendgemaakt. De twee partijen rekenen er nog steeds op dat de fusie eind dit jaar is afgerond. (NRC)