Kortkolom buitenland

Medici Bahrein nu gedaagd in civiel proces

Dubai. Twintig medici en verplegers die vorige week door een militaire rechtbank in Bahrein tot gevangenisstraffen werden veroordeeld wegens steun voor anti-regeringsprotest, krijgen een nieuw proces voor een civiele rechtbank. Dat hebben de autoriteiten gisteren bekendgemaakt. Op de vonnissen was veel internationale kritiek gekomen, onder andere van de Verenigde Staten, een naaste bondgenoot van Bahrein. De aangeklaagden hadden begin dit jaar tijdens massaprotest van de shi’itische meerderheid tegen de sunnitische elite gewonde shi’itische demonstranten behandeld. Het protest werd in maart onderdrukt met de hulp van Saoedische troepen. (Reuters, AP)

Aanklacht corruptie Oegandese ministers

Kampala. Drie Oegandese ministers worden vervolgd wegens corruptie. Zij zouden smeergeld hebben ontvangen bij de levering en van luxe auto’s voor de Gemenebesttop in 2007. Een van hen is oud-vicepresident Gilbert Bukenya die in mei werd ontslagen door president Museveni. Critici zagen hierin een poging om de populaire Bukenya politiek te elimineren. Hij werd door velen gezien als een mogelijke opvolger van Museveni, die al 25 jaar aan de macht is. (BBC, Reuters)

Spanje doet mee aan NAVO-raketschild

Brussel. De Spaanse regering heeft een akkoord gesloten met de Amerikanen om deel te nemen aan het NAVO-raketschild, dat Europa moet beschermen tegen eventuele raketaanvallen uit onder andere Iran. Er worden marineschepen gestationeerd in de haven van Rota, 100 kilometer ten noordwesten van Gibraltar. Doel is de aanwezigheid van de NAVO in de Middellandse Zee en het oosten van de Atlantische Oceaan te verbeteren. (AP)

Immigratiewet niet strijdig met grondwet

Birmingham. De strenge immigratiewet die de Amerikaanse staat Alabama wil invoeren is niet in strijd met de grondwet, zo heeft een federale rechter bepaald. De regering-Obama en mensenrechtengroepen hadden geprotesteerd tegen delen van de wet. De politie mag zonder arrestatiebevel mensen gevangen zetten die mogelijk illegaal zijn. Ook moeten scholen de asielstatus van leerlingen controleren en is het strafbaar om een illegale migrant een lift te geven of onderdak te bieden. (Reuters)

Geen coalitie SPD en Groenen in Berlijn

Berlijn. De coalitieonderhandelingen in Berlijn tussen de sociaal-democraten en de Groenen zijn drie weken na de verkiezingen mislukt. De partijen konden het niet eens worden over een stuk snelweg van 3,2 kilometer, die door de Groenen principieel wordt afgewezen. Het mislukken van onderhandelingen kan gevolgen hebben voor de nationale politiek. De sociaal-democraten en Groenen hopen een alternatief te kunnen bieden voor de christelijk-liberale coalitie van bondskanselier Merkel. (NRC)

Duitse justitie opent oude oorlogsdossiers

Berlijn. In een laatste poging om oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog te berechten heeft de Duitse justitie honderden ‘slapende’ onderzoeken naar bewakers van concentratiekampen heropend. Aanleiding is de zaak tegen John Demjanjuk. Hij werd veroordeeld zonder direct bewijs dat hij had deelgenomen aan het doden van met name genoemde slachtoffers. Justitie wil kijken of op basis van indirect bewijs ook anderen alsnog veroordeeld zouden kunnen worden. (AP)