Kortkolom binnenland

Gemeentehuis sluit deuren na bedreiging

Hoogezand. De burgemeester van Hoogezand heeft gistermiddag besloten het gemeentehuis te sluiten omdat ze was bedreigd. Een 32-jarige man uit Hoogezand had de bedreiging geuit tegen een politieman en is later op de middag aangehouden. Na het gesprek met de agent ging de 32-jarige ervandoor, waarop de burgemeester werd gewaarschuwd. De politie sloot vervolgens de deuren van het gemeentehuis en hield de ingang in de gaten. Agenten wisten de verdachte even later te traceren in de stad, waar hij werd gearresteerd. Burgemeester Yvonne van Mastrigt (PvdA) heeft aangifte gedaan van bedreiging. Aard en reden van de bedreigingen zijn niet bekendgemaakt. (Novum)

Noord-Holland eist demontage windmolen

Haarlem. De gemeente Zijpe moet een windmolen weghalen. Dat heeft de provincie Noord-Holland gisteren bevolen. Het provinciebestuur weigert een verklaring van geen bezwaar af te geven. Zijpe vroeg begin dit jaar om een verklaring van geen bezwaar voor de vrijstaande windturbine. Zulke turbines zijn sinds de zomer van 2010 niet meer toegestaan, ze mogen alleen worden geplaatst bij verkeersknooppunten of ‘markante’ punten, maar daar is in dit geval geen sprake van. De provincie gaf in 2005 wel toestemming voor een windturbine, maar de molen die weg moet is van een ander type en op een andere locatie gezet dan waarvoor de vergunning was afgegeven. (Novum)

Universiteit Maastricht eist excuses van VVD

Maastricht. De Universiteit van Maastricht wil publieke verontschuldigingen van de VVD in Roermond. De partij had op haar website twee hoogleraren prostituees van de krant De Limburger genoemd. De hoogleraren hadden gezegd dat een onafhankelijk integriteitsonderzoek is gerechtvaardigd naar wethouder van economische zaken Jos van Rey in Roermond. De krant schreef afgelopen weekend over zijn mogelijke belangenverstrengelingen. De burgemeester van Roermond besloot deze week tot een onderzoek naar de VVD’er. De universiteit vindt dat het commentaar van de hoogleraren getuigt van zorgvuldigheid en vindt de reactie van de VVD dan ook „volstrekt onterecht en ongepast”. (Novum)

Gok- en drugsbende opgepakt in kantine

Haarlem. Bij invallen in Haarlem heeft de politie vannacht en vanochtend achttien mensen aangehouden. Dertien van hen zaten te pokeren in de kantine van voetbalvereniging Young Boys. Een deel van de groep was volgens de politie betrokken bij hennephandel en witwassen, de rest alleen bij de illegale pokeravonden. Een man uit Haarlem is aangehouden als organisator van de wekelijkse pokeravonden, waarbij flinke bedragen over tafel gingen. Een verdachte is bestuurslid van de voetbalvereniging. Ook andere verdachten waren betrokken bij de club. (Novum)