Kopen mag, kweken niet

Teledoc: Nederwiet

Op uitzendinggemist.nl

Een van de hoogst gewaardeerde documentaires op Uitzending Gemist is Nederwiet, een film die dit jaar ook genomineerd was voor een Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire.

Dagelijks wordt ruim honderd kilo nederwiet op een legale manier verkocht. Maar de hennep die de coffeeshop via de voordeur verlaat, mag niet via de achterdeur worden aangeleverd. Het is een bizarre constructie die nauwelijks valt uit te leggen, zo laten filmmakers Maaik Krijgsman en Hans Pool zien. Door zelf zestien planten te kweken, ondervinden ze hoe de markt in elkaar zit.

Ze gaan via een idealistische Friese boer met een land vol wietplanten naar een winkel in kweekbenodigdheden. De politie legt uit hoe het criminele circuit de wiethandel omarmd heeft, terwijl de eigenaar van een coffeeshop vertelt dat de harde aanpak de handel alleen maar criminaliseert. Hoe harder de politie optreedt, des te hoger de wietprijs, en des te interessanter voor zware criminelen. Het kabinet worstelt met het gedoogbeleid, de kijker wordt al snel duidelijk waarom de huidige situatie niet goed werkt.

Sarah Graman

Bekijk de documentaire via nrcnext.nl/links