Kent u Lisa of The Cube nog? De zeven ‘missers’ van Steve Jobs

Caption: The monitors show the image of Apple co-founder Steve Jobs at an electronic shop in Seoul, South Korea, Thursday, Oct. 6, 2011. Jobs died on Wednesday at the age of 56. (AP Photo/Lee Jin-man)
Caption: The monitors show the image of Apple co-founder Steve Jobs at an electronic shop in Seoul, South Korea, Thursday, Oct. 6, 2011. Jobs died on Wednesday at the age of 56. (AP Photo/Lee Jin-man) Monitoren in een Zuid-Koreaanse elektronicawinkel laten foto's zien van de overleden Steve Jobs. Foto AP / Lee Jin-man

Niet alle technologische vernieuwingen van de gisteren overleden Steve Jobs waren een groot succes. Sommigen, zoals de The Cube of de Puck Mouse, kunnen zelfs als een flop bestempeld worden. Misschien was u deze producten alweer vergeten of wist u niet eens van hun bestaan. Persbureau AP zette zeven missers van Steve Jobs op een rij:

Apple III

De opvolger van de zeer populaire Apple II richtte zich in 1981 op zakelijke gebruikers en had daar ook het prijskaartje voor. Helaas bleek de hardware onbetrouwbaar en verloor de strijd om de zakelijke markt aan IBM PC.

Lisa

De eerste commercieel geproduceerde computer met een grafische user interface kostte bij de lancering in 1983 bijna duizend dollar. De computer verloor al vlug terrein op de later dat jaar gelanceerde en veel goedkopere Macintosh.

NeXT Computer (1989)

Na zijn gedwongen vertrek bij Apple ontwierp Jobs met zijn nieuwe onderneming een computer die in veel opzichten zijn tijd vooruit was. De NeXT was echter net als de Apple III en Lisa simpelweg te duur om gewone gebruikers te verleiden.

Puck Mouse

De nieuwe iMac was het eerste grote product dat na Jobs’ terugkeer bij Apple in 1996 op de markt kwam. Hoewel de computer een groot succes was, werd de de kleine ronde muis die werd meegeleverd dat niet. Gebruikers wisten niet in welke richting de muis was gericht en het apparaat was te klein om prettig te kunnen gebruiken.

The Cube

De kleine desktopcomputer uit 2000 was prachtig ingepakt in een kubus van doorzichtig plastic. The Cube won designprijzen, maar was desalniettemin een flop vanwege de hoge prijs. Daarbij bood de computer weinig extra’s in vergelijking met andere Macs. De ontwerpen van Apple zijn iconisch, maar mensen zijn over het algemeen niet bereid meer geld neer te leggen voor het ontwerp alleen. Het idee van The Cube leeft voort in de Mac Mini, een succesvollere, maar minder opvallende kleine Mac.

iTunes phone

Men gaat makkelijk voorbij aan het feit dat de iPhone niet Apple’s eerste stap op de telefoonmarkt was. Eind 2005 verscheen in samenwerking met Motorola de ROKR in de winkel. Het was een acceptabel, ietwat saai toestel, maar als muziekspeler deed hij onder voor de iPod. Er was slechts ruimte voor honderd nummers en het laden van muziek vanaf de computer duurde eeuwig. Daarnaast was er kritiek dat er via het telefoonnetwerk geen muziek kon worden gedownload, een beperking die ook gold voor de eerste iPhone.

Apple TV

Apple’s komst in de woonkamer in 2007 was een halfslachtige onderneming - Jobs noemde de Apple TV later zelf een ‘hobby’. Het was een klein vierkant apparaat, verbonden aan een televisie en een Mac. Met een kleine afstandsbediening kon de gebruiker muziek en films op zijn computer afspelen op zijn tv. De Apple TV was met 249 dollar duur en bovendien was het moeilijk om het apparaat in te stellen en te gebruiken. Films die in iTunes waren aangeschaft werden in een lage resolutie op tv getoond, waardoor ze er op hdtv’s hoekig uitzagen. In 2010 introduceerde Apple een sterk verbeterde en goedkopere Apple TV, die direct met internet verbonden is.

Bekijk hier de, jammer genoeg niet te embedden, video.