Kamer steunt verhoging Nederlandse bijdrage aan noodfonds

Een Euro-teken voor het gebouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

De Tweede Kamer is akkoord met een verhoging van de Nederlandse bijdrage tot 98 miljard euro aan het noodfonds voor de euro.

De Kamer stemde vanavond over extra steun aan het fonds bedoeld voor noodleningen aan landen die ten onder dreigen te gaan aan de eurocrisis. De regeringspartijen VVD en CDA waren voor, gesteund door de fracties van de oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks en de SGP.

De gedogers van het kabinet-Rutte, de PVV, stemden zoals verwacht tegen verhoging van de bijdrage. Ook de SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren verkochten een ‘nee’. Hiermee kwam de uitslag van de stemming op 96 voor en 44 tegen.

Volgens politiek-redacteur Erik van der Walle van NRC, die de afgelopen twee dagen de Financiële Beschouwingen volgde, was al vrij snel duidelijk dat de meeste partijen besloten hadden de verhoging te steunen.

“De discussie ging meer over de vraag in hoeverre de Kamer op de hoogte dient gehouden te worden over de stand van zaken van het noodfonds. Moet er bijvoorbeeld eerst groen licht van de Kamer komen als er geld uit het noodfonds wordt gehaald om een bank of land te redden? Als dat in zeventien landen nodig is ben je al snel een half jaar verder, zagen veel partijen in. Minister De Jager heeft wel toegezegd de Kamer zo goed mogelijk op de hoogte te houden over het noodfonds.”

De extra garantie kan nu alleen nog worden tegengehouden door de Eerste Kamer. Die stemt komende dinsdag.

    • Jules Seegers