internationaal

A RUA

A RUA betekent de straat en op de A RUA-expositie in het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) is het werk van 28 kunstenaars nauw verbonden met de straten van Rio de Janeiro. De tentoonstelling focust op werk uit de late jaren 60 en begin jaren 70, toen de Braziliaanse kunst een belangrijke rol speelde. Ook de rol en de positie van de straat in de hedendaagse kunstproductie in Rio in al zijn variaties krijgt aandacht.

7 okt t/m 11 jan, Leuvenstraat 32. Inl. www.muhka.be

Vreemd en vertrouwd

Het CAPC musée d’art contemporain in Bordeaux, Frankrijk toont op de tentoonstelling Etrange et Proche (Vreemd en vertrouwd) 35 werken geselecteerd uit recente aankopen van het Van Abbemuseum, samen met enkele belangrijke toevoegingen. De expositie is samengesteld door Michelangelo Pistoletto en er is werk te zien van o.a. Dan Peterman, Yael Bartana, Erzen Shokololi en Hüseyin Alptekin. De tentoonstelling wordt aangevuld met nieuwe werken van de Marokkaanse kunstenaar Ivan Boccara en de Franse kunstenaar Laurent Mareschal, speciaal gemaakt voor deze gelegenheid.

T/m 12 febr, Entrepôt 7, Rue Ferrère. Inl. www.capc-bordeaux.fr

Collectie familie Stein

L’aventure des Stein, zo heet de grote tentoonstelling die deze week is geopend in Galeries nationales van het Grand Palais, Parijs. Het gaat om de enorme kunstcollectie van de schatrijke Amerikaanse familie Stein die lang in Parijs woonde. De familie waar ook schrijfster Gertrude Stein toe behoorde. Op deze expositie werk van onder andere Renoir, Cézanne, Picasso, Matisse, Bonnard, Vallotton, Laurencin, Gris, Masson en Picabia.

T/m 16 jan, 3, Avenue de Général Eisenhower. Inl. www.grandpalais.fr

Beckmann & America

Schilder Max Beckmann (1884-1950) had al voor de Tweede Wereldoorlog naar New York willen emigreren, maar bleef in Amsterdam steken. Pas in 1947 reisde hij af naar Amerika en woonde nog drie jaar in St. Louis, Missouri en New York tot zijn dood in 1950. In die drie Amerikaanse jaren had hij een enorme productie en op de expositie Beckmann & America in het Städel Museum in Frankfurt worden tekeningen, schilderijen en triptieken uit zijn Amerikaanse en laat-Europese tijd getoond.

7 okt t/m 8 jan, Schaumainkai 63. Inl. www.staedelmuseum.de

Real/Surreal

Met 80 tekeningen, schilderijen en foto’s laat het Whitney Museum in New York op de expositie Real/Surreal twee stromingen uit de 20ste-eeuwse kunst zien: realisme en surrealisme. Maar wat is de invloed van realisme op het onderbewuste en de verbeelding en andersom? Duidelijk is dat de meeste kunstenaars op Real/Surreal niet in hokjes zijn te plaatsen. Met werk van o.a. George Tooker, Edward Hopper, Yves Tanguy, Helen Lundeberg en Mabel Dwight.

T/m 12 febr, 945 Madison Avenue bij de 75th Street. Inl. www.whitney.org