Intens emotionele raps

cd hippop J. Cole – Cole World: The Sideline Story ****

J. Cole kwam op als doe-het-zelver. Hij produceert zijn eigen soulvolle beats, rapt prikkelende en persoonlijke teksten en maakte naam met vurige mixtapes op internet waarop hij zich van trends nauwelijks iets aantrok. Het leverde hem een contract op bij label Roc Nation van Koning Mainstream de Eerste: Shawn ‘Jay-Z’ Carter. Dat leidt op dit debuut tot een spagaat. Zo valt de opschepperige stuitertrack Mr. Nice Watch met Jay-Z uit de toon, omdat Cole zelf nooit een borsttrommelaar was. Hij is strijdbaar en vol zelfvertrouwen maar niet arrogant; en daardoor als verteller meer gelaagd dan de meeste rappers.

Cole geniet van zijn tot wasdom gekomen adolescentendroom maar stelt zich ook kwetsbaar op en haalt in intens emotionele raps vaak zijn eigen waarheden onderuit. Hij laat zich in Lost Ones de mantel uitvegen in een discussie over abortus; hij klaagt zelf toch ook altijd over zijn afwezige vader? En zijn moeder was verslaafd dus nee, sorry, hij gaat dealers niet ophemelen. Hoewel Cole water bij de wijn doet – hij houdt zijn raps hier opvallend simpel – maken zijn gevatheid en eerlijkheid hem tot een belangrijke nieuwe stem.