Holleeder eist verbod op film over Heineken

Heineken-ontvoerder Willem Holleeder eist een verbod op de film De Heineken Ontvoering. Holleeder, die elf jaar vastzat voor de ontvoering en in 2009 negen jaar celstraf kreeg voor afpersing, vindt dat de filmmakers zich aan de feiten moeten houden. Een kort geding dient op 20 oktober in de beveiligde rechtszaal De Bunker. De film gaat 27 oktober in roulatie.

De Heineken Ontvoering, met Rutger Hauer als Freddy Heineken, werd gisteren aan de pers vertoond. Holleeder komt er niet in voor: zijn personage is samengevoegd met de jonge Rem, die zich van onschuldig jongeman tot geharde crimineel ontwikkelt. Rems achtergrond en uiterlijk zijn wel Holleeder: zo is Rems vader een Heineken-werknemer die na decennia wegens alcoholisme wordt ontslagen.

Advocaat Jens van de Brink, die filmbedrijf IDTV van De Heineken Ontvoering vertegenwoordigt, wil alleen kwijt dat een filmmaker de vrijheid heeft aan zijn film een artistiek draai te geven. „Daarvoor is niet „de handtekening van elke betrokkene nodig, zeker niet als het een berucht misdadiger betreft.”

Peter R. de Vries dreigde vorige maand ook met een kort geding nadat hij een contract tekende voor de verfilming van zijn boek De Ontvoering van Alfred Heineken. Van de royalty’s en andere inkomsten uit dat boek betaalde De Vries 75 procent aan zijn bronnen, de ontvoerders. Holleeder kan financieel belang hebben bij de film van De Vries. Die zegt geen contact te hebben gehad met Holleeder over een kort geding en niet te weten of hij geld verdient aan boek en film.