Harlinger jeugdtrainer verdacht van ontucht

Er zijn vier aangiftes gedaan.

Een 27-jarige Harlinger wordt verdacht van ontucht met jongeren tussen de 11 en 16 jaar. Ruim dertig jongeren, merendeel jongens, voerden op zijn verzoek „verdachte handelingen” bij hem thuis uit. De man maakte hiervan foto- en filmopnamen. Dit had volgens het OM plaats vanaf 2008. De verdachte is jeugdtrainer bij voetbalvereniging Harlingen. Er zijn vier aangiftes gedaan. Er zijn overigens geen afbeeldingen waarop de verdachte zelf met de jongeren ontuchtige handelingen pleegt.

Het ging om leden van de voetbalclub, jongeren uit de buurt en vrienden van deze jongeren. Ze waren op het foto- en filmmateriaal allen gekleed, aldus het OM. In een „aantal” gevallen betreft het ontucht. In hoeveel gevallen kan het OM niet zeggen. „Dat onderzoeken we nog”, aldus OM-woordvoerder Melanie Kompier. Het betreft ook andere dan ontuchtige handelingen, licht ze toe. „Een jongere liep bijvoorbeeld over de verdachte heen en drukte zijn voet op diens hals. In hoeverre dit onwenselijke gedragingen zijn, moet nog worden onderzocht.” Ze beklemtoont dat de verdachte niemand dwong en niemand bedreigde. „De jongeren deden alles vrijwillig. Sommigen hadden niet het gevoel dat ze iets deden wat niet goed zat. We moeten de zaak niet groter maken dan hij is.”

In juli meldden ouders bij de politie dat de man zich vreemd gedroeg. Op 16 augustus vond de eerste aangifte plaats. Het OM begon hierop een strafrechtelijk onderzoek, waarna de Harlinger vorige week maandag werd gearresteerd. Hij zit nog vast. Het foto- en filmmateriaal is in beslag genomen. Het OM stelt dat het geen grote hoeveelheden zijn. „Het is niet verspreid, verstuurd of op het net gezet.” (NRC)