Handel in aandeel Dexia stilgelegd

Foto AP / Thanassis Stavrakis

De handel in het aandeel van de Dexia Bank is vanmiddag in Brussel en Parijs stilgelegd op verzoek van de Belgische toezichthouder CBFA. Een en ander kan te maken hebben met een eventuele mededeling die de bank gaat doen die koersbepalend zou kunnen zijn. Het aandeel noteerde bij het opschorten van de handel 17 procent verlies en kwam uit op 0,85 euro.

Dexia verkeert in moeilijkheden door onder meer de economische crisis in Griekenland. Mogelijk kondigt de bank aan dat ze op bevel van Europa sneller gaan afbouwen door de verkoop van activa.

Het aandeel Dexia ging vanochtend onderuit na een bericht van zakenkrant De Tijd. Hierin stond dat de Belgische regering de kernactiviteit Dexia Bank Belgie (DBB) in principe wil nationaliseren. De Frans-Belgische bank gaf daarop een persbericht uit, om te zeggen dat zij niet op de hoogte is van een beslissing over zijn toekomst.

De in moeilijkheden geraakte bank vergadert in het weekend over verschillende opties, meldt persbureau Dow Jones. Daartoe behoren naar verwachting de verkoop of nationalisering van kernactiviteiten in ruil voor Franse en Belgische staatsgaranties op de financiering van probleemportefeuilles van de bank.

Financieel expert Paul D’Hoore op de Belgische zender VTM over het stilleggen van de handel: