Groninger Museum onder financieel toezicht

Het museum heeft dit jaar een financieringstekort van 1,1 miljoen euro.

. Het Groninger Museum komt onder financieel toezicht te staan. Zowel de provincie als de gemeente heeft een toezichthouder benoemd. Dat is deze week besloten. Het museum heeft dit jaar een financieringstekort van 1,1 miljoen euro, meldt het Dagblad van het Noorden. De twee toezichthouders moeten in de gaten houden of de subsidies wel juist worden besteed. De gemeente, die eigenaar is van het gebouw, verstrekt jaarlijks bijna 3,3 miljoen euro subsidie en de provincie 1,25 miljoen.

Het toezicht is het gevolg van acute financiële problemen na een verbouwing, die ruim zes ton duurder uitpakte dan geraamd. Het museum klopte in april aan bij het stadsbestuur en kreeg afgelopen zomer een lening van zeven ton, hoewel ruim een miljoen nodig was. Bij deze redding was al strenger toezicht aangekondigd. Het Groninger Museum kampt al jaren met geldproblemen. Vanaf 2013 bezuinigt de provincie jaarlijks drie ton op het museum. (NRC)