Geert Wilders is geen verkeerd voorbeeld

Leenderd van der Deijl is boos. (Opinie & Debat, 1 oktober). Zijn school probeert wellevende burgers uit de leerlingen te maken en dat valt niet mee met Kamerleden als Wilders die zich de mond niet laten snoeren. Wellicht wenst de rector zich leerlingen die zich niet overgeven aan puberaal gedrag. Helaas, een mens laat zich moeilijk sturen. Een oproep tot nadenken, het hoogste wat een mens kan bereiken en wat niet voor iedereen is weggelegd, is een nutteloze oefening van eerherstel.

Bij elke gebeurtenis in een leslokaal vraag ik – ik leid leraren op – aan de betreffende leraar: ‘Hoe heb jíj deze situatie voor elkaar gekregen?’ Ik accepteer geen externe attributie om wangedrag van leerlingen te verklaren. De oorzaak ligt zelden elders. De remedie voor een prettiger omgang met elkaar ligt in het gedragsrepertoire van de leraar.

De heer Wilders geeft geen verkeerd voorbeeld. Hij geeft een voorbeeld om na te volgen of om te negeren. Elke opvoeder kan besluiten om gedrag van een ander te accepteren, te negeren, te prijzen of af te keuren. Verbieden helpt even. Laat leerlingen zien wat je prettig vindt, verschaf helderheid over je grenzen en verspil geen energie aan zaken waar je geen invloed op hebt. Of toch: negeer Wilders, of word opstandig lid van de gedoogpartijen die zijn podium mede mogelijk maken.

Gerard Stout

Lerarenopleider NHL Hogeschool Leeuwarden

    • Gerard Stout
    • Lerarenopleider Nhl Hogeschool Leeuwarden