Gaddafi waarschuwt machthebbers en roept op tot opstand

Gaddafi precies een jaar geleden bij het Forum voor Koningen, Prinsen, Sultans, Sjeiks en Burgemeesters van Afrika in Tripoli. Foto AP / Abdel Magid Al Fergany

Moammar Gaddafi heeft vanavond weer van zich laten horen via een audioboodschap. De verdreven kolonel waarschuwt leiders van ontwikkelingslanden dat hen hetzelfde lot te wachten staat.

Gaddafi richtte zich volgens Reuters in het bijzonder aan de landen die de Nationale Overgangsraad (NTC) hebben erkend als legitieme regering van Libië. De audioboodschap was van tevoren opgenomen en werd uitgezonden op de Syrische zender Arrai, de tegenwoordige spreekbuis van Gaddafi.

“Zij die de NTC erkennen, moeten zich voorbereiden op overgangsraden die gesteund worden door de machtige internationale vloten. Ze zullen jullie vanaf nu een voor een vervangen.”

Verder riep de voormalig leider van het regime in Libië de bevolking op in opstand te komen. “De omstandigheden in het land zijn ondraaglijk”, oordeelde Gaddafi. Hij wil dat de Libiërs de straat op gaan en blijk geven van publieke ongehoorzaamheid jegens de nieuwe machthebbers.