Financiële baas Reed Elsevier weg

Reed Elsevier krijgt een nieuwe financieel-directeur. Mark Armour, sinds 1996 verantwoordelijk voor de financiën van het Brits-Nederlandse concern, gaat eind 2012 met pensioen.

Reed Elsevier meldt in een persverklaring niet de reden waarom Armour (geboren in 1954) vertrekt. Het bedrijf lijkt met deze beslissing toe te geven aan de druk van enkele grote aandeelhouders. Die uitten eind augustus anoniem kritiek op het financieel beleid van Reed Elsevier. Zij eisten toen het vertrek van de financieel-directeur.

Het informatieconcern, in Nederland onder meer eigenaar van het opinieweekblad Elsevier en wereldwijd marktleider in wetenschappelijke uitgaven en informatiesystemen, zou onder de verwachtingen presteren. Een nieuwe financieel-directeur zou Reed Elsevier een positieve impuls moeten geven.

Het concern heeft volgens de investeerders een aantrekkelijk portfolio, maar zou keer op keer achterblijven bij de gestelde doelen. Een analistenrapport zinspeelde vorige maand op het opsplitsen van Reed Elsevier. Er zou maar weinig samenwerking bestaan tussen de wetenschappelijke, juridische, medische en financiële divisies. Het bedrijf, zo werd betoogd, zou het voorbeeld moeten volgen van zijn Amerikaanse concurrent McGrawHill. Dat maakte vorige maand bekend zich op te splitsen in een educatieve uitgeverij en een bedrijf dat professionele informatie levert.

Onder de inmiddels vertrokken bestuursvoorzitter Sir Crispin Davies en zijn rechterhand Armour probeerde Reed Elsevier enkele jaren geleden zijn vakbladen af te stoten. Dat mislukte, omdat er ten tijde van de kredietcrisis te weinig werd geboden voor de bladen.

Armour wordt mede verantwoordelijk gesteld voor de dure aankoop van het Amerikaanse bedrijf Choicepoint. Dat levert aan verzekeringsmaatschappijen financiële informatie over hun klanten. Reed Elsevier betaalde bijna 3 miljard euro voor Choicepoint.

Reed deed in september weer een grote overname. Voor 397 miljoen euro kocht het bedrijf het Amerikaanse Accuity, dat informatie levert voor de financiële sector.