film

scene uit de film Warrior (2010) FOTO: eOne

Warrior

Een klassieke boksfilm biedt hoop. De held is de underdog: oud, traag, arm, dronken of ziek. Hij dreigt het respect van vrouw/gezin/familie te verliezen. De vijand is oppermachtig en arrogant. Tot de held diep in zijn ziel tast en energie en talent vindt om zijn droom te realiseren. Warrior is een voortzetting van de klassieke boksfilm met andere middelen. De habitat van Warrior is Pittsburg, hart van Amerika’s ‘roestgordel’ van kolen en staal. Twee zonen, Tommy (Tom Hardy) en Brendan (Joel Edgerton), van een alcoholistische vader (Nick Nolte) komen uit in een toernooi: inzet 5 miljoen dollar. Warrior werkt dankzij een sluw script dat al Amerika’s problemen samenbrengt in de ring, waar keiharde kerels met kleine hartjes ze even uit de wereld slaan, geholpen door het verzamelde acteertalent van Nolte en zijn zoons.

The Lion King 3D

Tot veler verrassing was de 3D-versie van Disney’s The Lion King twee weken de best bezochte film in Amerika. 3D heeft het de laatste maanden moeilijk. Maar The Lion King 3D bewijst, dat de conversie van 2D naar 3D ook goed kan zijn.

Bennie Stout

Het is al bijna traditie. In de aanloop naar pakjesavond komen er Sinterklaasfilms in de bioscoop. Leuk is Bennie Stout, de door regisseur Johan Nijenhuis vorig jaar pontificaal aangekondigde ‘tegenfilm’ bij de griezelsint van Dick Maas. Bennie Stout (Koen Dobbelaar) is een lief kind, dat alleen maar doet alsof hij stout is omdat hij graag mee wil in de zak naar Spanje. Daar werkt namelijk zijn vader die hij erg mist.

Architectuur Film Festival

Vier dagen lang, van 6 t/m 9 oktober, is er in LantarenVenster het zesde Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR). Het programma biedt korte en lange films, documentaires over glamourarchitecten, debatten, talkshows en excursies. Met o.a. welke rol speelt architectuur in speelfilms als de horrorklassieker Wolfen of de zwarte comedy Homebodies? De Argentijnse film Medianeras draait op zaterdagavond als voorpremière en zondag is er een fietstocht langs Rotterdamse kerkgebouwen en een filmprogramma over de rol van de kerk in de stad. Met ook filosoof Alain de Botton en priester Antoine Bodar, die vertellen over de teloorgang van het kerkelijk erfgoed.

Inl. www.affr.nl

Indian Film Festival

Nog t/m 9 oktober is het Indian Film Festival The Hague. Te zien zijn o.a. arthouse films, documentaires en populaire Hindi-films, waarvan het merendeel nog niet eerder in Nederland is vertoond.

Inl. www.indianffth.nl

Turkish Film Festival

Ook Amsterdam heeft t/m dit weekend een filmfestival. Het ATFF zoekt in De Balie de grenzen op van de Turkse cinema. Naast de hoofdselectie, met dertien Turkse films van het afgelopen seizoen, zijn er zes films uitgekozen bij het Avantgart-thema. Ook zijn er discussies met gasten uit binnen- en buitenland.

Inl. www.atff.nl