EC wil herkapitalisering banken en zo ‘meer Dexia’s voorkomen’

De voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso bevestigde vanochtend dat hij gisteren sprak met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over een “gecoördineerde actie” om Europese banken te herkapitaliseren. Op deze manier kunnen zij zich beter wapenen tegen zogenoemde ‘toxische activa’.

Met herkapitalisering wordt bedoeld dat banken gedwongen worden om financiering van buitenaf aan te nemen, legt financieel redacteur Melle Garschagen uit. Het doel hiervan is banken te dwingen om meer kapitaal aan te houden om verliezen door risicovolle leningen aan Griekenland beter op te kunnen vangen. Garschagen:

“Hierdoor hoopt de Europese Unie dat banken minder in de problemen komen door de uitstaande leningen aan Griekenland, waardoor ze kunnen blijven lenen aan bedrijven en particulieren en de economie kunnen blijven stimuleren.”

‘Met herkapitalisering wil EU nog meer Dexia’s voorkomen’

De eurocommissaris van Economische Zaken Olli Rehn liet al eerder weten dat er plannen waren om het kapitaal van Europese banken te versterken “om de veiligheidsmarge te vergroten en zo de onzekerheid” op de financiële markten “te verminderen”, meldt persbureau AFP.

Het Internationaal Monetair Fonds stelde gisteren voor om tussen de honderd tot tweehonderd miljard euro te injecteren in de grootste Europese banken om hen te stabiliseren. De financiële markten zijn bezorgd over Europese banken nadat deze week bekend werd dat de Frans-Belgische bank Dexia in de problemen is geraakt. vanwege de grote portefeuille van beleggingen in Griekse staatsobligaties van de bank. De bank heeft voor een bedrag van bijna 21 miljard euro uitstaan aan staatsobligaties van Griekenland en andere probleemlanden.

Om andere Europese banken met beleggingen in Griekse staatsobligaties te behoeden voor problemen willen Europese leiders nu een “gecoördineerde actie”. Volgens Garschagen is het nog wel de vraag hoe zij dat gaan aanpakken: op nationaal niveau of gemeenschappelijk. Een ding wat zeker is, zegt hij, is dat de EU “nog meer Dexia’s wil voorkomen”.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis