Espresso met Ronald Plasterk

De Algemene Financiële Beschouwingen werden gisteren gehouden in de Tweede Kamer. Ronald Plasterk gelooft dat het kabinet Sinterklaas is.

Pvda-kamerlid Ronald Plasterk tijdens de Financiële Beschouwingen. Foto WFA / Bart Maat

Sint

De Algemene Financiële Beschouwingen werden gisteren gehouden in de Tweede Kamer. Ronald Plasterk gelooft dat het kabinet Sinterklaas is. ‘Mensen met een hoog inkomen krijgen miljarden euro’s in hun schoen,’ zegt de financieel woordvoerder van de PvdA terwijl we espresso drinken. Weet hij het zeker? Plasterk knikt. ‘Bij Nederlandse bedrijven wordt dagelijks aan de deur geklopt,’ zegt hij. ‘Zacht geklopt, hard geklopt.’ Weet hij het heel zeker? ‘Alleen van mensen met een persoonsgebonden budget wordt stilletjes hun huisje voorbij gereden.’ Heeft hij dat met eigen ogen gezien? ‘Sinterklaas,’ fluistert Plasterk, ‘bestaat niet. Het is Geert Wilders in een kaftan.’

In de Volkskrant schreef Ronald Plasterk dat je op de achterkant van een postzegel kunt uitrekenen dat Griekenland zijn schulden niet zal terugbetalen. Gaat Griekenland dan failliet? ‘Sinterklaas heeft een hekel aan Grieken,’ antwoordt Plasterk. ‘Als het aan de goedheiligman ligt, kunnen ze allemaal de boom in. Griekenland krijgt de komende jaren helemaal niets meer.’ Hij neemt een slokje espresso. ‘Of het moet natuurlijk de roe zijn.’ Wat gebeurt er eigenlijk als Spanje failliet gaat? ‘Dat zou verschrikkelijk zijn,’ zegt Plasterk. ‘Dan is de schade niet te overzien.’