Effect lagere belasting bij koop huis is beperkt

De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting heeft alleen in juli effect gehad. Het aantal woningverkopen steeg in die maand met 15 procent vergeleken met juli vorig jaar. Die stijging heeft in augustus en september niet doorgezet.

Dat blijkt uit cijfers over het derde kwartaal die de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) vanochtend heeft bekendgemaakt. In het derde kwartaal waren er 4 procent meer woningtransacties. De NVM had op 10 procent gerekend.

De NVM-cijfers zijn de beste graadmeter voor het effect van de stimuleringsmaatregel tot nu toe. De belasting op de aankoop van een huis is sinds 1 juli, voor de periode van één jaar, verlaagd van 6 naar 2 procent. Daarmee wil het kabinet de woningmarkt weer op gang brengen. De maatregel kost 1,2 miljard euro.

Het positieve effect in juli heeft te maken met mensen die al op zoek waren naar een ander huis, denkt de NVM. De lagere overdrachtsbelasting gaf hen een duwtje in de rug omdat ze de financiering nu wel rond konden krijgen of een paar duizend euro extra konden bieden. Ook speelt volgens de NVM mee dat juli 2010 een slechte verkoopmaand was door het WK voetbal in die maand. Een stijging in juli dit jaar was daarom relatief makkelijk te realiseren.

Huizen staan langer te koop in vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar. De verkoopprijs is 2,1 procent lager. NVM-voorzitter Ger Hukker: „Consumenten lezen dagelijks in de krant dat het slecht gaat met de economie en stellen de aankoop van een huis soms liever even uit.”

Woningmarkt vraagt om grote beurt: pagina 25