ECB ziet gevaren voor eurozone, benadrukt noodzaak herkapitalisatie

Caption: European Central Bank President Jean-Claude Trichet gestures during his final press conference of his eight-year term, after a policy-setting governing council's meeting on October 6, 2011 in Berlin. The ECB held its key interest rates steady, just hours before German Chancellor Angela Merkel was to host talks with other top officials on threats to the financial global system. AFP PHOTO / BARBARA SAX
Caption: European Central Bank President Jean-Claude Trichet gestures during his final press conference of his eight-year term, after a policy-setting governing council's meeting on October 6, 2011 in Berlin. The ECB held its key interest rates steady, just hours before German Chancellor Angela Merkel was to host talks with other top officials on threats to the financial global system. AFP PHOTO / BARBARA SAX De president van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet tijdens zijn laatste persconferentie in Berlijn. Foto AFP / Barbara Sax

De Europese Centrale Bank ziet “grotere” gevaren voor de economie binnen de eurozone en wil noodlijdende banken ondersteunen om een nieuwe kredietcrisis te voorkomen.

Dat zei scheidend ECB-president Jean-Claude Trichet vandaag tijdens een persconferentie na zijn laatste vergadering in Berlijn, meldt persbureau Reuters. Even daarvoor werd bekend dat de bank zijn voornaamste rentetarief, de herfinancieringsrente, handhaaft op 1,5 procent.

De ECB trekt 40 miljard euro uit om Europese banken te financieren en te helpen bij hun liquiditeitsproblemen. Volgens Trichet zijn de vooruitzichten voor de Europese economie onzeker. Financieel redacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad spreekt van “vrij stevige” maatregelen om de banken boven water te houden. Bovendien wijst hij erop dat de focus binnen de eurozone lijkt te zijn opgeschoven van landen naar het voorkomen dat banken omvallen. Volgens Garschagen is het nu “alle hens aan dek” voor de ECB.

Trichet riep banken daarom op hun balansen te versterken, door meer kapitaal op de markt op te halen op markt en winst in te houden. Hij wees op het plan van de Europese Commissie voor de herkapitalisatie van banken: het dwingen om meer kapitaal aan te houden om verliezen door risicovolle leningen aan Griekenland beter op te kunnen vangen. Daarnaast spoorde de ECB-topman de drie eurzonelanden aan, waaronder Nederland, die nog niet het akkoord van 21 juli hebben geratificeerd dat alsnog te doen, meldt Dow Jones.

Interactieve graphic: Europa in cijfers