ECB handhaaft zoals verwacht rente op 1,5 procent

De Europese Centrale Bank in Frankfurt. Foto AFP / Daniel Ronald

De Europese Centrale Bank handhaaft zijn voornaamste rentetarief op 1,5 procent.

Dat werd bekend na de laatste vergadering van scheidend president Jean-Claude Trichet, meldt persbureau AFP. Dat de ECB de herfinancieringsrente onveranderd laat is niet onverwacht lieten analisten al eerder op Bloomberg weten.

De ECB weerstaat hiermee eisen om de rente te verlagen en houdt hiermee de deur open voor andere mechanismen om de schuldencrisis binnen de eurozone op te lossen. Over drie kwartier zal Trichet in een persconferentie toelichten of er andere maatregelen getroffen zullen worden.

In augustus handhaafde de ECB de herfinancieringsrente ook al vanwege de onrust op de financiële markten, na deze eerder tweemaal verhoogd te hebben.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis