diversen

De Unie Late Night

Elke eerste donderdagavond van de maand is het De Unie Late Night in Rotterdam, een talkshow met politiek, kunst en cultuur. Op donderdag 6 oktober vanaf 21u ontvangt presentator Ernest van der Kwast Ahmed Aboutaleb en Inez Weski, burgemeester en advocate in debat over het besluit om voetbalvandalen af te beelden op billboards in de stad. En Pieter Schol en Piet Vollaard bespreken n.a.v. Core van der Hoevens nieuwe film Rotterdam of de Rotterdamse binnenstad zo mishandeld is als de film laat zien. Verder mode, de Nederlandse indie rockband Tika en pianist Ako Taher.

Inl. www.deunie.nu

Charles Dickens

We kennen Charles Dickens als chroniqueur van het negentiende-eeuwse Engeland, met steeds opnieuw uitgegeven en verfilmde werken als Oliver Twist, Hard Times en Bleak House. Zijn vroege werk, waarin hij de ellende van gevangenissen en armenhuizen beschreef, had een enorme impact op de Engelse maatschappij. Prof. mr. Jan Lokin (Rechtsgeschiedenis, Universiteit Utrecht) vertelt in vier lezingen in het Academiegebouw over hoe het oeuvre van Dickens kan werken als bron van mensenkennis en begrip van de wereld. Programma: 11 okt, Het leven van Dickens, 18 okt De vroege werken; 25 okt Latere romans en 1 nov Engeland, Amerika en Kerstmis. Vanaf 20u

Inl. www.sg.uu.nl

Zonnekoningtas

‘Venus geboortetas’ of ‘Zonnekoningtas’, de tassen van Petra Hartman in Tassenmuseum Hendrikje, Amsterdam zijn weelderig, vrouwelijke en kleurrijk. Hartmans tassen zijn gemaakt van textiel en beschilderd, later heeft ze foto’s toegevoegd, die vaak verwijzen naar klassiekers in de schilderkunst. Een bijzonder ontwerp is ook de KISSMYBAG met een fotoafdruk van de pas overleden Amy Winehouse.

11 okt t/m 27 nov, Herengracht 573. Inl. www.tassenmuseum.nl

Performances

To All Tomorrows Parties heet de performancemiddag in TENT Rotterdam op zondagmiddag 9 oktober. Vanaf 13u30 zijn er in de tentoonstelling To All Tomorrows Parties over de raakvlakken tussen performance, theater, dans, mode en sculptuur, vier performances.

Inl. www.tentrotterdam.nl

Scheefkijken

Dinsdag 11 oktober 20u is er in De Balie Amsterdam het eerste deel van het tweeluik ‘Scheefkijken’, met Peter Delpeut en Bianca Stigter als curatoren. De avond met Delpeut gaat over verbeelding en het plezier dat hij daaraan beleeft. Gasten: Mariëtte Haveman onthult de geheimen van de zeemeermin, Joost Conijn neemt bezoekers mee op zijn eenmotorige vliegreis door Afrika, Jan van den Berg (theater Adhoc) gidst onwetende alfa’s langs de geheimen van de elementaire deeltjes. Beeldend kunstenaar Leslie François imiteert meesterpianist Franz Liszt en danser Tim Persent toont de schoonheid van de warming up. Deel twee: 8 nov.

Inl. www.slaa.nl

Groninger Geschiedenis

In de Groninger Archieven is het zaterdag vanaf 11u ‘De Dag van de Groninger Geschiedenis’. Met muziek, films, lezingen, exposities, rondleidingen, boeken- en restauratorenmarkt, geschiedenisquiz, allemaal rond het thema ‘ik en wij’. En 13 oktober 20u is ‘De Groninger Nacht van de Geschiedenis’ in ForumImages. Historici bespreken in flitslezingen hun favoriete historische romances en affaires. Maarten van Rossem opent de Nacht en Thomas von der Dunk leert hoe je beroemd wordt en in de canon terechtkomt. Afsluiter van de Nacht is Jan Jaap van der Wal.

Inl. www.forumimages.nl