Deense politie verhoort Von Trier

De Deense regisseur Lars von Trier heeft verklaard niet meer met de pers te willen spreken. Aanleiding is een bezoek van de Deense politie, die op verzoek van collega’s uit Frankrijk onderzoek doet of zijn opmerkingen over Hitler in juni tijdens het filmfestival van Cannes strafbaar zijn.

Dat heeft Von Trier gisteren via een publiciteitsmedewerker laten weten. In juni baarde Von Trier opzien door bij een persconferentie in Cannes voor zijn nieuwe film Melancholia te verklaren dat hij ‘begrip’ had voor Adolf Hitler. Daarop volgde een onnavolgbaar betoog, dat eindigde met: „Oké, ik ben een nazi.’’

De festivalleiding van Cannes verklaarde de regisseur daarop tot persona non grata. Von Trier bood zijn excuses aan, maar kwam daar op terug. Later verklaarde hij dat niet zijn grappen maar een overdaad aan „politieke correctheid” het werkelijke probleem zijn.

Von Trier zegt na het bezoek van de Deense politie niet meer met de pers te willen praten, aangezien hij niet in staat is om zich „ondubbelzinnig” uit te drukken, wat tot „misverstanden” leidt in de media.

De regisseur zou zich volgens de Franse wet mogelijk schuldig hebben gemaakt aan het „rechtvaardigen van oorlogsmisdaden.’’ Von Trier verklaart nu: „In het licht van deze serieuze aantijgingen ben ik tot het besef gekomen dat ik niet in staat ben om mij ondubbelzinnig uit te drukken. Ik heb daarop besloten me in de toekomst te onthouden van alle publieke uitspraken en interviews.’’

In Melancholia, die op dit moment in de Nederlandse bioscopen draait, gaat de wereld ten onder door een botsing met een blauwe planeet, Melancholia genaamd. Kirsten Dunst, die de hoofdrol speelt als een depressieve vrouw, met de nodige persoonlijke trekjes van Von Trier, werd in Cannes onderscheiden met de prijs voor beste actrice. Von Trier werkt momenteel aan een nieuwe film, die naar zijn eigen zeggen een expliciet pornografisch karakter zal hebben.