De vrouwen zijn er beter af. Maar hoe lang nog?

An Afghan woman exercises at a gym in Kabul on October 5, 2011. Women's rights in Afghanistan risk being forgotten as international troops withdraw and the government struggles for a peace deal 10 years after the Taliban were ousted, two charities said. Separate reports by Oxfam and ActionAid say women's rights have improved since the October 2001 US-led invasion, particularly access to education with 2.7 million girls now in school, according to Oxfam. AFP PHOTO / ADEK BERRY
An Afghan woman exercises at a gym in Kabul on October 5, 2011. Women's rights in Afghanistan risk being forgotten as international troops withdraw and the government struggles for a peace deal 10 years after the Taliban were ousted, two charities said. Separate reports by Oxfam and ActionAid say women's rights have improved since the October 2001 US-led invasion, particularly access to education with 2.7 million girls now in school, according to Oxfam. AFP PHOTO / ADEK BERRY AFP

Een vrouw doet bewegingsoefeningen in een sportschool in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Volgens de ontwikkelingsorganisaties Oxfam en ActionAID is het feit dat vrouwen in het openbaar kunnen sporten een van de verbeteringen na de verdrijving van de Talibaan. Morgen is het tien jaar geleden dat de inval van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Afghaanse opstandelingen begon en de streng-islamitische Talibaan werden verdreven als formele machthebbers in het land.

Maar de verbeteringen die sindsdien zijn bereikt op het gebied van de rechten van Afghaanse vrouwen dreigen te worden uitgehold door een te haastige vredesovereenkomst, stelde Oxfam Novib in een rapport dat afgelopen weekend verscheen. Een verbetering is bijvoorbeeld dat er nu 2,7 miljoen meisjes op school zitten tegenover een paar duizend voor 2001. Bij een recente opiniepeiling van ActionAid zei 72 procent van de ondervraagde vrouwen dat haar leven er op vooruit was gegaan. Maar 37 procent vreest dat het leven voor vrouwen weer moeilijker wordt als de internationale troepen vertrekken.

Vrouwenrechtenactiviste Orzala Ashraf zei bij de presentatie van het Oxfam-rapport: „De recente geschiedenis is keihard geweest voor Afghaanse vrouwen en wij willen geen herhaling. Wij hebben ongelooflijk veel vooruitgang geboekt in de afgelopen tien jaar. Vrouwen werken nu als artsen, advocaten en ondernemers en meisjes gaan naar school. Maar hoe ziet het leven er over tien jaar uit? Het wordt nu al moeilijker voor Afghaanse vrouwen. Zij willen echte vrede, niet een bijeengeschraapte deal die ons weer thuis opsluit. Wij hebben een stem die gehoord moet worden.”

De reden voor haar vrees: begin december vindt in de Duitse stad Bonn een Afghanistan-conferentie plaats, waaraan ruim negentig landen deelnemen, waaronder het streng-islamitische Iran. Daar wordt een plan gemaakt voor de terugtrekking van buitenlandse troepen vanaf 2014. De Talibaan gelden voor steeds meer betrokken partijen als legitieme gesprekspartner.

Voor westerse landen als Duitsland en de VS is de aanwezigheid van hun militairen in Afghanistan een kostbare aangelegenheid die maar beter snel beëindigd kan worden. Dat het nog lang niet veilig is in het land, zoals de recente moord op de voorzitter van de Hoge Raad voor de Vrede Burhanuddin Rabbani aantoont, is steeds minder een reden om te blijven.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad