De tijd raast te snel om mee te leven

scene uit de film One Day (2011) FOTO: Benelux Film
scene uit de film One Day (2011) FOTO: Benelux Film

One Day

Regie: Lone Scherfig. Met: Anne Hathaway, Jim Sturgess, Rafe Spall, Romola Garai. In: 50 bioscopen.

23 jaar racen voorbij in One Day, de verfilming van David Nicholls’ gelijknamige, populaire boek. Het laat de (vriendschappelijke) relatie zien tussen de uit een gegoed milieu afkomstige, knappe, maar wat oppervlakkige Dexter en de serieuze Emma, een bebrild, sociaal onhandig meisje uit een arbeidersmilieu, met intellectuele aspiraties. Opposites attract. Daarbij draait het om de vraag of de twee door de decennia beste vrienden blijven of dat er meer inzit. De gimmick van boek en film is dat, van die 23 jaar die het verhaal omspant, alleen de gebeurtenissen op 15 juli worden verteld en getoond. Van het afstuderen van Emma en Dexter in Edinburgh in 1988 tot – nou, laten we dat niet verklappen. Omdat de scènes in een zucht voorbij zijn, krijgen ze nauwelijks gewicht. Door de snelle opeenvolging van vignetjes uit hun leven is het ook moeilijk betrokken te raken bij Emma en Dexter. We zien haar- en kledingstijlen voorbijflitsen en dieper gaat het niet.

André Waardenburg