Damschreeuwer moet zes maanden cel in

De man die de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam vorig jaar verstoorde met een schreeuw, is veroordeeld tot een jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook mag de man vijf jaar niet aanwezig zijn bij de herdenking. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald.

http://nos.nl/video/281662-rechter-motiveert-uitspraak-tegen-damschreeuwer.html

De rechtbank acht bewezen dat er een verband is tussen de schreeuw en de paniek die uitbrak op de Dam. De 40-jarige Gennaro P., die bekendstaat als de Damschreeuwer, is daarmee volgens de rechter dan ook schuldig aan de verwondingen van mensen die in de paniek verdrukt raakten en ten val kwamen.

De man was op de dag dat de eis van het OM bekend werd te gast bij Pauw & Witteman:

De Damschreeuwer was niet aanwezig bij de uitspraak, zoals hij ook een eerdere zitting al liet schieten. Hij liet voor de uitspraak al tegenover de Amsterdamse stadszender AT5 weten tegen de uitspraak in beroep te gaan als die gelijk zou zijn aan de eis.

Tijdens de dodenherdenking vorig jaar op de Dam in Amsterdam ontstond paniek na de schreeuw van Gennaro P. In totaal raakten 87 mensen licht- tot zwaargewond.

De man heeft voor de schreeuw vorig jaar ruim een maand vastgezeten. P. werd in april opnieuw aangehouden, voor diefstal. Omdat hij bekendstond als veelpleger, werd hij voor negentig dagen vastgezet en zat hij dit jaar tijdens de dodenherdenking in de cel.

Eerder zei de Damschreeuwer in de media meerdere keren geen spijt te hebben van zijn schreeuw. “Als ik niet mag schreeuwen, dan kunnen we 5 mei ook wel afschaffen. We leven in een vrij land.”