Coffeeshops kritisch op verbod sterke wiet

ame: z10071607_333762.jpg Caption: Coffeshop Desire aan de Nieuwe Binnenweg heeft de deuren moeten sluiten en staat nu leeg. Foto's NRC Handelsblad, Rien Zilvold rotterdam gesloten coffeeshops foto rien zilvold. Desire - Nieuwe Binnenweg 148A Rotterdam Photographer: Rien Zilvold Load Date: 00:00 17/07/10 Creation Date: 00:00 01/01/00
ame: z10071607_333762.jpg Caption: Coffeshop Desire aan de Nieuwe Binnenweg heeft de deuren moeten sluiten en staat nu leeg. Foto's NRC Handelsblad, Rien Zilvold rotterdam gesloten coffeeshops foto rien zilvold. Desire - Nieuwe Binnenweg 148A Rotterdam Photographer: Rien Zilvold Load Date: 00:00 17/07/10 Creation Date: 00:00 01/01/00 Coffeshop Desire aan de Nieuwe Binnenweg In Rotterdam moest vorig jaar de deuren sluiten omdat deze binnen een straal van 250 meter van een school bevond. Foto NRC / Rien Zilvold

Coffeeshops zien het verbod op sterke wiet niet zitten. Marc Josemans, bestuurslid van het Landelijk Overleg Coffeeshopbonden, spreekt zelfs van “onbehoorlijk bestuur”.

Josemans is in principe voor een verbod op cannabis met een thc-gehalte boven de vijftien procent, maar dan alleen als de handel in wiet wordt gereguleerd “zodat we de mogelijkheid krijgen het te controleren”, zo laat hij weten in de Volkskrant.

Gisteren werd bekend dat het kabinet vrijdag zal beslissen dat sterke joints voortaan niet meer onder de categorie softdrugs, maar als harddrugs zullen worden aangemerkt. Het kabinet volgt daarmee de aanbevelingen van de commissie-Garretsen op. Die adviseerde eerder dit jaar om alle softdrugs die meer dan 15 procent van de werkzame stof THC bevat als harddrugs te bestempelen. Minder sterke wiet wordt nog wel gedoogd. De in Nederland gekweekte wiet - Nederwiet - heeft in de loop der jaren een steeds hoger thc-gehalte gekregen. Een groot deel komt daardoor boven de grens van vijftien procent. Vrijwel alle Nederwiet zou door de maatregel worden verboden.

De PVV is net als het CDA positief, maar zet wel vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van het plan. SP-Kamerlid Nine Kooiman vreest dat een groot deel van de gebruikers door deze beslissing de illegaliteit in wordt geduwd en noemt het verbod “vreselijk dom en gevaarlijk”. Het zou volgens haar voor de volksgezondheid beter zijn het gebruik te reguleren en controleren.