Buikig duo in gouden auto

Holland Doc: Een aanzienlijke reserve aan beschavingNed. 2, 22.55 - 23.53 uur

Wat een vreselijke titel. Aan het slot van de tweedelige documentaire van Felix Rottenberg blijkt het ook nog niet te kloppen: dan is er sprake van een aanzienlijke reserve aan kennis, toch net iets anders dan beschaving. De enige verdienste van de titel is dat twee kenmerken ook gelden voor de film zelf: ambitieus en ongericht.

Felix Rottenberg reist met een vriend, jongerenimam Yassin Elforkani, door de multiculturele samenleving. Ze spreken met geslaagde allochtone ondernemers in Amsterdam en goedwillende bruggenbouwers in Limburg. Van een snackbar in Schoonhoven tot een schuttersfeest in Sint Geertruid.

De toon is optimistisch. Het komt wel goed met de integratie, is de boodschap van Felix en Yassin. Niet islamangst, maar sociaal-economische misère verklaart de PVV-winst in Limburg. Het is niet per se de boodschap die ze onderweg te horen krijgen, het is vooral de overtuiging waarmee ze vertrokken.

De reis is doelloos. Veel tijd gaat heen met beelden van twee buikige heren die in een gouden Mercedes met strijklicht door het mooie Hollandse landschap rijden. De muziek is te spannend om dienstbaar te zijn.

Veel vorm, weinig inhoud. Rottenberg veinst dingen te willen weten, maar weet eigenlijk alles al. Toch komt hij ermee weg. Zijn charme en enthousiasme werken aanstekelijk. Vrouwen komen in zijn film nauwelijks voor, maar niemand slaat mannen zo hartelijk op de schouder.

Mark Duursma