beeldende kunst

John Currin/Van Haarlem

Het Frans Hals Museum in Haarlem koppelt het werk van een hedendaagse schilder aan dat van een oude meester: de Amerikaanse kunstenaar John Currin (1962) ontmoet de maniëristische schilder Cornelis van Haarlem (1562-1638). Hoe het realisme van de twee schilders verschilt en overeenkomt is het thema van de expositie, waarmee het museum bezoekers met een nieuwe blik naar de collectie wil laten kijken. Currin wisselt zijn alledaagse voorstellingen af met erotische verbeeldingen. Hoewel vier eeuwen van elkaar verwijderd, hebben beiden een opmerkelijke voorkeur voor vreemde vervormingen en anatomische overdrijvingen.

8 okt t/m 8 jan, Groot Heiligland 62. Inl. www.franshalsmuseum.nl

Mark Wallinger

De Britse conceptuele kunstenaar Mark Wallinger (1959) heeft een solo-expositie bij De Pont in Tilburg met schilderijen, foto’s, video, sculpturen en installaties. Te zien is onder meer State Britain, de reusachtige installatie waarmee hij in 2007 de Turner Prize won. State Britain is een minutieuze reconstructie van de Klaagmuur waarmee vredesactivist Brian William Haw (1949-2011) voor het Britse parlement in Londen tegen oorlog protesteerde.

8 okt t/m 19 febr, Wilhelminapark 1. Inl. www.depont.nl.

Windflower

Twaalf kunstenaars tonen hun visie op de natuur in museum Kröller-Müller, Otterlo. Windflower, Perceptions of Nature geeft met sculpturen, installaties, videopresentaties, tekeningen en schilderijen een visie op de natuur als een kwetsbaar gegeven in een moderne wereld vol individualisme, materieel gewin en jachtigheid. Tekstsculpturen van Yoko Ono, Pieces genaamd, lopen als een poëtische rode draad door de expositie.

9 okt t/m 15 jan, Houtkampweg 6. Inl. www.kmm.nl

De Heilige Familie

Vijf weken lang is De Heilige Familie van Rembrandt uit 1645 in de Nieuwe Kerk Amsterdam te zien, solitair opgesteld in het hoogkoor. Het schilderij bestaat uit Jozef, Maria en het kind. De bijbelse voorstelling heeft een huiselijke sfeer, met drie lichtaccenten: op het wiegje, op Maria’s gezicht en op de engelen in de hoek die het sobere interieur binnenzweven. Al bijna 240 jaar is het schilderij, in 1772 verworven door Catharina de Grote, een van de topstukken van de Hermitage in St.-Petersburg.

11 okt t/m 13 nov, Dam. Inl. www.nieuwekerk.nl

Roger Raveel

Een expositie in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem laat met ruim 120 schilderijen en unica op papier werk van de laatste zeventig jaar van de Vlaamse kunstenaar Roger Raveel (1921) zien. In tegenstelling tot de abstract-expressionistische kunst die direct na de oorlog gangbaar was, maakte Raveel van meet af aan schilderijen en tekeningen met voorstellingen geïnspireerd op ‘de dingen om hem heen’. Zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leie, waar de kunstenaar nog steeds woont en werkt, was een belangrijke inspiratiebron.

9 okt t/m 8 jan, Utrechtseweg 87. Inl. www.mmkarnhem.nl

Rechte stoelen

In 1900 opende een van de eerste ‘design’-winkels van Nederland zijn deuren. ’t Binnenhuis van H.P. Berlage en Jac. van den Bosch aan het Rokin in Amsterdam was populair bij de gegoede burgerij. Op de expositie Rechte stoelen, rechtschapen burgers in het Gemeentemuseum Den Haag brengt fotograaf Johannes Schwartz in beeld hoe de kasten, tafels en stoelen tegenwoordig nog door de erfgenamen van toenmalige klanten worden gebruikt.

8 okt t/m 4 maart, Stadhouderslaan. Inl. gemeentemuseum.nl