Balkenende gaat Belgische regering toch niet adviseren over Dexia

In tegenstelling tot eerdere berichten zal Jan Peter Balkenende de Belgische regering niet adviseren over de Dexia Bank. Als premier was de hij betrokken bij reddingsoperaties voor ABN Amro en ING in Nederland.

Volgens de Belgische Franstalige publieke omroep RTBF werd hij vanochtend in Brussel verwacht. Consultancybedrijf Ernst & Young, waar Balkenende tegenwoordig partner is, zegt echter dat de aanname over een adviseursrol op een misverstand berust.

Hij gaf in de Wetstaat een boek aan voorzitter van de Europese raad Herman Van Rompuy, en mogelijk hebben journalisten die daar stonden een verkeerde conclusie getrokken.

De Frans-Belgische Dexia Bank is in de problemen gekomen doordat de bank veel geld heeft uitstaan in Griekenland. Daarbij heeft het nog veel slechte onderdelen van voor de crisis die niet te verkopen waren. De Europese Commissie liet vandaag weten banken te willen herkapitaliseren om zo meer ‘Dexia’s’ te voorkomen.

    • Jules Seegers