Artsen: het gaat om de patiënt

PvdA en SP flyerden vanmorgen bij de ingang van de RAI in Amsterdam. Binnen clusterden de huisartsen per praktijk bij de statafels in hal 10. Ze happen in een krentenbol die een klein plaatje draagt met in piepkleine letters: voor authentieke huisartsenzorg. Het zijn zachtaardige mensen met geduldige gezichten, gewend om elke tien minuten naar een andere klacht te luisteren.

Maar nu: boos.

Nee, dit gaat niet over inkomen, zegt huisarts Tom Rebholz, verbonden aan een gezondheidscentrum in Nieuwegein. „Dit gaat over de basiszorg. De zorg voor chronisch zieken gaat tekortschieten. En het wordt alleen maar duurder. Als elke huisarts door de kortingen die de minister wil maar één patiënt extra naar de tweede lijn verwijst, kost dat 400 miljoen euro op jaarbasis.”

Ook de praktijkondersteuners en doktersassistenten zijn meegekomen. De praktijk is dicht, patiënten moeten vandaag naar de huisartsenpost.

„Ik vind het storend dat de minister zegt: jullie moeten eerst maar eens harder gaan werken”, zegt doktersassistente Trude Merkenhof uit Wijk bij Duurstede, de actiebutton ‘Korten maakt méér kapot’ op haar zwarte kleding. Nu al mist ze het contact met de patiënten. „Het grootste deel van mijn werk is administratie. Dat is door de computer alleen maar meer geworden.” Toen ze begon was het een rustige baan, zegt ze. „We hadden tijd om ’s middags zelf de praktijk schoon te maken. Zelfs om truitjes te breien.” Praktijkondersteuner Nancy Jansen, gespecialiseerd in diabeteszorg: „Ik moet meer mensen zien in minder tijd. Dan kun je ze niet meer alle aandacht geven. Misschien is dat wel het belangrijkste. Mensen varen er wel bij om aandacht te krijgen.”