André Rieu maakt alle ouderen blij, ook demente

fotoboek

Bert Verhoeff en Gerrit Molenaar: Kus me nog eens wakker

De Brouwerij€29,50

Het is een veel terugkerend thema in kunst: dementie. Het ongrijpbare proces van ouder worden waarbij sommigen het begrip van tijd en ruimte kwijtraken en zo langzaam in een andere wereld wegzakken. Er zijn al zoveel mooie boeken over verschenen dat je zou denken dat het niet meer te overtreffen valt. Maar niets blijkt minder waar.

Fotograaf Bert Verhoeff en schrijver Gerrit Molenaar hebben een boek gemaakt waarin de lezer een intiem inkijkje krijgt in het leven van negen mensen die kampen met dementie. Zoals de makers het zelf beschrijven: „Er bestaan wellicht meer werkelijkheden […]. Door voor deze mogelijkheden open te staan, bieden we ruimte om tot echt contact te komen met demente mensen, die vaak letterlijk in een andere dimensie lijken te leven.”

En dat is wat het boek op ingenieuze wijze ook voor de lezer weet te doen. Negen mensen vormen negen hoofdstukken die in elkaar overvloeien, waarbij tekst en beeld letterlijk door elkaar geweven zijn, in een prachtig vormgegeven boek. De beelden tonen de wereld zoals demente mensen het waarschijnlijk zullen zien. Details, herkenningspunten, terugkerende elementen en herinneringen aan vroeger geven houvast.

De teksten verwoorden de verwarring, maar ook de verlangens die blijvend zijn. Uit alles spreekt een ontroerende tederheid, zonder medelijden of verdriet. Het doorgronden van dementie is voor de makers een metafoor voor een zoektocht naar de kern van het bestaan, naar de sleutel tot geluk. En dit is goed gelukt, met zelfs een gezonde dosis humor. Want bij een tweede keer kijken ontdek je dat op elk televisietoestel in dit boek André Rieu te zien is. En welke oudere wordt daar nou niet gelukkig van?

Sterre Sprengers

    • Sterre Sprengers