Afro-Caraïbische jazzfunk

cd jazz

Anthony Joseph & The Spasm Band: Rubber Orchestras ****

Zijn teksten noemt hij ‘liquid textology’. De spoken words van zanger, schrijver en dichter Anthony Joseph zijn van een vloeiende vorm. Zeker als hij ze mengt met Afro-Caraïbische jazzfunk en soul missen ze hun uitwerking niet. Rubber Orchestras, geproduceerd door Malcolm Catto, drummer van The Heliocentrics, is het derde album waarop Anthony Joseph & The Spasm Band het vuur op zinderende wijze hoog houden. Het is een weer onweerstaanbare plaat, die kronkelt langs fel honkende hypno-ritmes, broeierig zompende baslijnen en niet te blussen zo levendige, kleurrijke monologen. De groove is dansbaar, of het nu afrobeats of calypso’s betreft. Joseph bouwt, bijgestaan door saxofoonuithalen en aangezette percussie, de spanningsboog per nummer op en zet de ritmes aan. De freejazz-elementen zijn voorzichtig aangebracht, de motieven in de muziek blijven steeds herkenbaar. Pas echt bezeten raakt Joseph in het nummer Cobra. Hij schreeuwt het uit, terwijl de fluit bezweert, de saxofoon scheurt en de drums roken. Mooi, rauw en genietbaar.

    • Amanda Kuyper