Aandelenbeurzen sluiten opnieuw met winst

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vanavond voor de derde dag op rij gesloten met winst. De Dow Jones-index eindigde 1,67 procent hoger op 11,122.27 punten. De technologiebeurs Nasdaq sloot met een winst van 1,88 procent op 2,506.82.

Het aandeel Apple eindigde na het nieuws over het overlijden van Steve Jobs praktisch op de zelfde stand als gisteren. Het aandeel sloot 0,23 procent lager, nadat het eerder op de dag nog in de plus stond.

Eerder op dag eindigde de AEX-index ook al met winst. De aandelenbeurs in Amsterdam sloot 2,8 procent hoger op 285,81 punten, de Midkap won 2,9 procent op 466,26 punten.

Ook de beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs sloten met een winst van zo’n 2 tot 4 procent.

40 miljard euro om Europese banken te helpen

De positieve stemming op de beurzen volgde op het besluit van de Europese Centrale Bank om banken in Europa het komende jaar ongelimiteerd van kredieten met een looptijd van een jaar te voorzien. De ECB trekt 40 miljard euro uit om Europese banken te financieren en te helpen bij hun liquiditeitsproblemen.

Financieel redacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad sprak eerder vandaag van “vrij stevige” maatregelen om de banken boven water te houden. Bovendien wees hij erop dat de focus binnen de eurozone lijkt te zijn opgeschoven van landen naar het voorkomen dat banken omvallen. Volgens Garschagen is het nu “alle hens aan dek” voor de ECB.

De centrale bank handhaafde eerder op de dag de rente in de eurozone zoals verwacht op 1,5 procent.

De handel in het aandeel van de Dexia Bank werd vanmiddag in Brussel en Parijs stilgelegd op verzoek van de Belgische toezichthouder CBFA.