Waarom doodde Vincent T. zijn buurvrouw in Bristol?

De Nederlander Vincent T. heeft al bekend dat hij zijn buurvrouw in het Engelse Bristol doodde. Gisteren begon het proces tegen hem.

Dat hij verantwoordelijk is voor de dood van de Britse Joanna Yeates, heeft de Nederlander Vincent T. al toegegeven. De komende weken moet duidelijk worden hoe hij haar heeft gedood en vooral waarom.

Gisteren begon in Bristol, in het westen van Engeland, de rechtszaak tegen T. Hij was de buurman van het slachtoffer, maar de 33-jarige ingenieur uit Veghel en de 25-jarige tuinarchitecte kenden elkaar niet. Dat vertelde hij althans aan journalisten toen de zoektocht naar de moordenaar van Yeates in december vorig jaar nog volop aan de gang was.

Joanna Yeates verdween in de nacht van 17 december in Bristol, na een avondje uit met collega’s. Op weg naar huis kocht ze nog een pizza in een supermarkt, zo was op beelden van bewakingscamera’s te zien. Na twee dagen ontdekte haar vriend, die een weekend weg was, dat ze werd vermist. Ze zou wel zijn thuisgekomen; het bonnetje van de pizza werd in de keuken gevonden, net als haar jas, sleutels en mobiele telefoon.

Op kerstochtend werd haar lichaam door wandelaars gevonden op een verlaten weg even buiten de stad. Ze was gewurgd.

De zaak hield de Britse media wekenlang bezig. Niet alleen door Yeates’ raadselachtige verdwijning en doordat er in de periode rond Kerst weinig ander nieuws was. Maar vooral omdat de jonge en aantrekkelijke vrouw voor de tabloids het ideale slachtoffer was, en zich snel een ideale dader leek aan te dienen: haar excentrieke huisbaas. Hij werd verhoord, maar er was geen bewijs tegen hem.

Pas na een maand werd de Nederlander opgepakt, naar aanleiding van een tip die binnenkwam na een uitzending van de Britse versie van Opsporing Verzocht. T. woonde al sinds 2008 in Engeland, na zijn studie in Eindhoven. Het appartement van T. en zijn vriendin, en dat van Yeates en haar vriend zouden via een tussendeur nog met elkaar zijn verbonden.

Of hij zo zijn slachtoffer heeft bereikt, is onduidelijk. De politie heeft geen details losgelaten over bijvoorbeeld het motief van Vincent T., en over welke bewijzen er tegen hem zijn. Wat er zich tussen de twee heeft afgespeeld, zal dus pas tijdens de rechtszaak duidelijk worden.

T. zegt in elk geval dat hij Yeates niet met voorbedachten rade heeft gedood. In mei bekende de Nederlander tijdens een eerste zitting – tot ieders verrassing – doodslag. De aanklager neemt daar geen genoegen mee en zal proberen T. voor moord veroordeeld te krijgen, waarop een levenslange gevangenisstraf staat.

Gisteren werden de juryleden geselecteerd, vandaag zullen ze waarschijnlijk de plek bezoeken waar Yeates’ lichaam werd gevonden en de appartementen van dader en slachtoffer. Donderdag zal de eerste inhoudelijke zitting zijn.